Голова Бородінської громади розповів, як повернути українців з-за кордону. ВІДЕО

Голова Бородінської громади Болградського району Іван Кюссе розповів, які саме збираються створювати умови для повернення мешканців з-за кордону після війни та залучення інвесторів й підприємців для влаштування власної справи на території громади.

Про це він розповів СИЛІ ГРОМАД.

З початком повномасштабного вторгнення багато українців, зокрема і мешканців Одещини, виїхали до інших країн, аби убезпечити себе та своїх рідних. Однак, питання чи повернуться люди після Перемоги додому, у тому числі залежить від умов та можливостей їхнього рідного краю. На важливості підготовки до повернення населення до Батьківщини наголосив Іван Кюссе:

«Завдання територіальних громад вже сьогодні працювати над тим, щоб люди мали куди повертатись. Не кожен може жити в місті, і не кожен може жити за кордоном. Вони будуть прагнути приїхати додому. Що потрібно людям? Робоче місце, заробітна плата, дорога, щоб були всі умови в цьому селі: вода, щоб всі мали можливість жити в світлій та теплій оселі. І ми маємо над цим працювати на рівні громади. Не зробить це держава. І після війни держава перш за все направить кошти для відновлення тієї частини України, яка була зруйнована».

Голова Бородінської громади Іван Кюссе наголошує: для підтримки бізнесу місцева влада у повному обсязі, на 100%, звільнила івесторів від сплати земельного податку та орендної плати за користування земельними ділянками на період реконструкції або будівництва об’єктів у таких сферах, як зелена енергетика, переробка сільськогосподарської продукції, тваринництво, туризм та виробництво. На його думку, звільнення від земельного податку та орендної плати за користування земельними ділянками має створити сприятливий інвестиційний клімат, підтримати підприємництво та зростання економіки, роблячи Одещину більш привабливою для нових інвестицій та підприємницьких проєктів.

«Приходить інвестор і каже: «Я хочу на цьому місці». А ми поки прийде інвестор чим займаємось – ми готовимо майданчики, присилаємо кадастрові номери і встановлюємо категорію земель, аби людина прийшла й казала «Я хочу на цьому місці щось побудувати» і процедура оформлення документів займала рівно тиждень, а може місяць. Чому місяць, тому, що всі земельні питання згідно земельному кодексу повинні розглядатися протягом місяця. І ось через місяць отримує документи і починає працювати. Крім того, ми його звільнюємо від податку на землю, від орендної плати на період, коли він скаже: «ріжемо червону стрічку» для того, щоб об’єкт був зданий. Інвестор прийде не під умови, він прийде під гарантію місцевої влади. Що влада не буде йому викручувати руки, що влада його не підведе, він прийде до людей, до голів громади, депутатів, які розуміють, що він прийшов вкладати сюди свої гроші», – пояснює Іван Кюссе.

Варто зазначити, що пільгами у громаді вже користуються. Так, у селі громади нещодавно відкрили міні-маркет. Окрім того, зацікавився такими умовами й іспанський інвестор:

«Громада самостійно може визначати рівень податків, який сплачує бізнес. Новим своїм підприємцям, які тільки-но починають власну справу, місцева влада йде назустріч. Іспанський інвестор, який приходить, теж знає, що він отримає земельну ділянку під посадку виноградника, і поки виноград не почне давати врожай, він не сплачує орендну плату, і він це знає».

Таким чином голова Бородінської громади наголошує: майбутнє мають тільки ті громади, керівництво яких розуміє важливість створення сприятливих та надійних умов для розвитку бізнесу:

«Якщо приходить інвестор – треба допомагати для того, щоб він розвинувся. Тому, що якщо він залишить своє виробництво в цій громаді, він не забере нікуди: ні в Іспанію, ні в Одесу – воно залишиться тут».

До речі, зовсім скоро селище Бородіне отримає нову назву, – Буджак. Саме таку назву, запропоновану місцевою громадськістю у звязку з перейменуванням, затвердили на останньому засіданні у Києві. Тому, відповідно, зміниться, й назва всієї громади, – і носитиме ім’я Буджацька.

One thought on “Голова Бородінської громади розповів, як повернути українців з-за кордону. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *