Голова Доброславської громади з Одещини представила в Нідерландах свою селищну раду

Голова Доброславської громади Одеської області Людмила Прокопечко представила в Нідерландах свою селищну раду. Із 23 по 27 квітня у цій країні відбулася трейд-місія, яку організовав мер Вестленда у партнерстві з World Horti Center та Клубом Мерів. 

«Говорили про шляхи економічного відновлення України, про розвиток двосторонньої співпраці, представляли конкретні плани і проекти»,  – повідомила пані Прокопечко.

Людмила ПрокопечкоВона запевнила, що презентація Доброславської громади була продуктивною. Зокрема, одному з потенційних партнерів сподобалася презентація і він зацікавився проєктом “Трояндова феєрія”.

«Домовилися після нашого повернення в Україну провести онлайн-конференцію для більш серйозного знайомства і обговорити можливості співпраці. Подарували йому наш трояндовий набір: лікер, варення, чай і пряник, – а також путівник, прапор громади і український прапорець», – продовжила розповідь лідерка громади.

Змістовною була для гостей з України і оглядова програма Нідерландів. Так, днями Країна Тюльпанів одяглася у помаранчевий колір з нагоди відзначення головного свята – День короля.

Нідерланди – дуже цікава країна, тут безліч того, що робить їх особливими. Це країна тюльпанів. Тюльпан вважається національною квіткою Нідерландів, хоча завезений сюди був у 16 столітті з Туреччини, з садів султана Сулеймана. Так з кількох цибулин народилося тюльпанове королівство (ну чому це зробили не ми?) Ще одним символом країни є млин. Млинів тут понад тисяча, великих і маленьких, різних. Вони дуже красиво вписуються в голландські пейзажі”, – повідомила Л. Прокопечко.
Окрему увагу голова громади приділила енергетиці: в державах ЄС повсюдно перейшли на альтернативні джерела енергії.
“Країна давно перейшла на відновлювану енергетику. Це принципова політика держави. Тут скрізь стоять вітрові і сонячні станції. Якщо з вітряками все зрозуміло, бо тут вітри майже постійно, то сонячні станції здаються невигідними, адже сонячних днів тут дуже мало. Незважаючи на це, нідерландці постійно їх впроваджують, бо сонце – безкоштовне джерело енергії. Вони дуже дивуються, чому ми, маючи таку велику кількість сонячних днів, продовжуємо користуватися такою дорогою електроенергією. Використовують вони і біопаливо, хоча значно менше, а також шукають нових можливостей дешевої і екологічно чистої енергії”, – поділилась Людмила Ярославівна.

А ще наші земляки здивувались, наскільки нідерландці люблять їздити велосипедами, адже тут це дуже поширений вид транспорту:

“Мені здається, що нідерландці народжуються відразу з умінням їздити на велосипеді. Тут на велосипедах їздять всі – від маленьких діток до стареньких дідусів і бабусь. І знаєте, що цікаво? Тут практично немає шкільних автобусів, за винятком, якщо школа знаходится дуже далеко, але тільки для учнів початкової школи. Навіть наймолодші діти часто добираються до школи на велосипедах, навіть коли відстань до школи 10 км, а надворі дощ (а дощі тут постійні 🙂). Одягають дощовики – і вперед. Обов’язковою умовою є засоби захисту: шоломи, наколінники і т.і. Це не завжди приємно, як ви здогадуєтеся, зате нідерландці всі стрункі, принаймні я не бачила тут людей з надмірною вагою”, – розповіла пані Людмила.

Людмила Прокопечко

One thought on “Голова Доброславської громади з Одещини представила в Нідерландах свою селищну раду

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *