Депутати Приморської сільради провалили приєднання до Лиманської ОТГ. ВІДЕО

Сесія сільської ради, яка відбулася 14 листопада в селі Приморське Татарбунарського району на Одещині, вийшла дуже напруженою. Місяць тому більшістю голосів приморці проголосували про добровільне приєднання до Лиманської об’єднаної громади. Та депутати мають іншу думку, і не затвердили рішенням сесії законне волевиявлення людей.

Олег Чабаненко, голова Приморської сільської ради вважає приєднання до Лиману недоцільним, і наполягає на примусовому приєднанні Приморського. Його мотиви зрозумілі, – адже за умови приєднання сільської ради до вже утвореної громади голова втрачає свою посаду. Побоюються зробити вирішальний крок і депутати. Напередодні сесії в Приморському, розповідають місцеві, депутати, що не хочуть об”єднання з Лиманом, збирали у селян підписи. Розповідали їм міфи й страшилки, про те, що школу й садок мовляв закриють, а стареньким взагалі місця не знайдеться на цвинтарі.

Дещо вражає стиль поведінки очільника Приморського. Голова села стукав кулаком по столу і весь час перекривав інші виступи. Позаяк засідання відкрите, довелося йому вести сесію під запис. Не вдалося виступити перед громадою і юристу, що приїхав з Одеси на запрошення мера, – тому вже заперечили активісти, тож доводити, що об’єднання це мовляв, погано, довелося самому Олегу Івановичу.

Ви колхози розваляли своїми руками, поваляйте й село своїми руками, це 150 процентів! Давайте щоб ми не своїми руками розвалили це, а хай держава відповідає за це. А то скахуть, ааа, захотіли самі? Ідіть! Я на себе таку відповідальність не беру. А якщо ви хочте, шановні – пожалуста, дорога открита”, – емоційно виступив перед присуніми Олег Чабаненко, голова Приморської сільської ради.

Очільнику села намагались заперечити люди, – стверджують, вони вже вирішили подальшу долю села, проголосувавши на громадських слуханнях, що відбулися 13 жовтня. Проте, в бурхливих суперечках депутати їх не дослухались.

У державі грошей немає, у селі немає. Держать кожне село у 50 учнів, 50 вчителів, я узагальнюю, ніхто не буде.  Не будуть так само тримати й садки. Що держава каже: ми вам дамо самостійність, ви й розбирайтесь, удержите три школи, дві школи, так і буде. І до цього іде”, – сказав під час виступу місцевий фермер з Приморського Володимир Плачинда.

На розгляд сесії були три можливі варіанти – приєднання до Лиманської громади, до міста Татарбунари, і – залишитись самостійною громадою. Усі три позиції депутати відхилили. Тому взагалі вийшов якийсь абсурд. Схоже, керманичі Приморської сільради не знають, що далі робити із своїм селом. Та найприкріше, що на сесії не затвердили законне рішення людей, прийняте на громадських слуханнях.

Депутати вирішили що вони мають більше влади ніж народ, і сказали, що ми голосуєм за самостійність. Просто ігнорують людей, це саботаж волі людей, я не знаю як це назвати”, – каже мешканець Приморського Анатолій Чебан.

Таке важливе рішення, всі надіялись, що нас почують, почують голос народу, людей, села. З нами не рахуються, ми для них ніхто. Всі хочуть до Лимана, туди де краще, хочуть змін. Ми бачим, чуєм, спілкуємось з людьми, вони щасливі, більш радісні”, – розчарована рішенням сесії жителька Ольга Летинська.

Тим часом, в Лиманській громаді переконані: у Приморського іншого шляху немає, як об’єднатися з ними. Василь Резніченко, Лиманський сільський голова, пригадує: у 2015 році у Приморського був шанс утворити громаду з центральною садибою у своєму селі, проте ним не скористались. Лиманська громада, утворившись 2017 року, об”єднала дві сільські ради, – Лиманську й Трапівську, і поступово рухається вперед, впроваджуючи всі потужні зміни, які принесла реформа децентралізації. Згідно з перспективним планом формування ОТГ в Одеській області, тепер Приморське має доєднатися до вже утвореної Лиманської ОТГ.

Приморська сільська рада межує з селом Лиман, у нас багато спільного, насамперед це територія, два курорти – у нас Катранка, в них Расєйка, однакові дороги, проблеми і так далі. За останні два роки ми пройшли тяжкий шлях, але наші сусіди можуть оцінити наші зміни і успіхи. Тому вони повинні прийняти правильне рішення і приєднатися до Лиману”, – переконаний Василь Резніченко, Лиманський сільський голова.

Тим часом приморці полишали залу обурені: найбільше кажуть, розчаровані тими, кому вони довірили представляти їхні інтереси в сільраді. Адже доленосне рішення депутати провалили.

Мене дуже хвилює це питання про приєднання до Лиманської громади, тому що я вважаю, що це самий оптимальний варіант, який є на даний час. Разом ми зможемо зробити дуже багато, наш бюджет, їхній бюджет, це буде створено багао місць робочих, деякі підприємства, і одне одному будемо допомогати”, – каже жителька Приморського Світлана Рилова.

“Мені просто бракує слів. Ми побачили справжнє відношення вибраних нами людей до своїх виборців. Вони повністю нас ігнорують, вони свої інтереси ставлять вище інтересів людей, села і громади. Посудіть самі: бюджет 5 мільйонів, майже 3,5 мільйони йде на зарплати адмінапарата. Тобто нарозвиток залишається 1,5 мільйон. А якщо вони підуьб в громаду, їх змусять відповісти за кожну копійку надходжень та витрат”, – розповів Юрій Рибаченко, мешканець Приморського.

Зруйнували все, і все розібрали. Тепер в нас лишився один вихід, об”єднатися. У нас є Расєйка, у них Катранка, бази, які дають хороший дохід. Ми якщо будемо об”єднуватись, у нас щось і вийде. А депутати нас не хочуть, не чують, вони все роблять для того, щоб ми не пройшли туди. Тому що почнеться облік землі, а вони її накрали багатенько. Так що їм прийдеться за все це відповідать”, – каже пенсіонерка Людмила Сімаченко.

Детальніше – у відео СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *