Колоритна Дмитрівка відзначила день народження молдавським святом

З нагоди 202-ї річниці від дня народженя села Дмитрівка, що в Кілійському районі на Одещині,  тут запустили в роботу давно змовклий фонтан, – відремонтували за рахунок спонсорських коштів. Гуляння, концертна програма, атракціони для дітей – все на радощі селян.

Традиційні молдавські страви готували силами сільради і Юрія Малайреу, керівника фермерського господарства “Альянс”. Два казана: з традиційною шурпою з баранини і унікальною – з птиці і риби – готувалися тут же на вогнищі, аби пригостити гостей свята. Та яке молдавське свято без дегустації вин? В урочистостях з цієї нагоди взяв участь народний обранець Антон Кіссе.

Двом ювілярам – директорці школи Лілії Марковій та настоятелю сільського храму протоієрею Михайлу Донич – презентували іменні годинники. Голова сільради Віктор Марков вручив двадцяти найактивнішим дмитрівчанам подяки. Серед них – Олександр Парван, Василина Антохи, Олекандр Татауш, Андрій Чернега, а також педагоги Олександра Ченуша, Марина Кожухар, завідуюча дитячим садком Галина Гаврилюк.

Розділити радість свята з життєрадісними дмітровчанами приїхали не тільки численні родичі, вихідці з села, а й добрі друзі з Фурманівки, Утконосівки, Борисівки, які представили свої творчі колективи, як і районний Будинок культури. З особливою гордістю зустрічали і своїх артистів – учасників танцювального колективу «Сперанса» і «Енігма».

Допомогу для організації свята надали Іван Наньев (керівник “Рута-Нова”), Іван Лупу (ФГ “Атланта”), Акоп Гегамян (ФГ “Альянс”), підприємці Лілія Апруда, В’ячеслав Гаврилюк, Іван Кожухар та інші.

Любителі спорту теж знайшли заняття до душі: в школі відбулися турніри з волейболу. Силами мірялися команди вчителів Дмитрівки, Шевченкове та учнів. Перемогла, кажуть, дружба. В цьому році в селі завершується реалізація великого проекту – будівництво амбулаторії сімейної медицини. Йдуть оздоблювальні роботи. До 7 грудня, за словами сільського голови, об’єкт повинні здати. Завершено будівництво веранди в дитячому садку. А у школі за рахунок державних коштів йде капітальний ремонт внутрішніх санвузлів, які будуть обладнані згідно сучасних вимог і комфорту дітей.

Дмитрівка

 

 

“Завдяки тісній, згуртованою роботі, нашої громаді вдається вирішувати багато питань, – ділиться Віктор Марков. – Але в наших планах увійти до складу Кілійської ОТГ. Спостерігаючи за роботою мудрого керівництва Кілійського міської ради, ми хочемо бачити і Дмитрівку в її складі. Ми провели всі необхідні в цьому напрямку дії. Чекаємо рішення про приєднання на рівні області”, – зазначив сільський голова.

Свята завершилися, на черзі – будні, але у дмитрівців є виняткова молдавська здатність: і будні проживати як свято.

Авторка – Анна Булій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *