Розграбовані: звільнені українські кораблі прибули до Очакова

Українські військові кораблі, які були захоплені Росією в листопаді 2018 поблизу Керченської протоки, прибули 20 листопада в Очаків Миколаївської області.
Першим в порт прибув бронекатер «Нікополь». Його буксирував малий розвідувальний корабель «Переяслав». Два швидкісних катери типу Willard залучили «Нікополь» до причалу. Командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко зустрічав кораблі на причалі Очаківської військово-морської бази.
Він заявив: «На бронекатері« Нікополь» і «Бердянськ», а також на буксирі «Яни-Капу» представники ГБР і Військової прокуратури проведуть слідчі дії, щоб визначити, в якому вони стані і що з ними було скоєно під час утримання в полоні . Після проведення слідчих дій правову оцінку діям Російської Федерації дасть Міжнародний суд».
Адмірал Ігор Воронченко також розповів, що перехід морем був вільним, ніхто не чинив ніяких провокаційних дій. За його словами, катери повертаються в Україну в пошкодженому стані, з них зняті деякі види системи зв’язку, навігаційне обладнання, частково озброєння.

Втім, детальний аналіз повернутих в Україну катерів “Бердянськ” і “Нікополь” та буксиру “Яни Капу”ВМС України показав, що вони без боєприпасів, документів та рацій і невідомо в якому технічному стані.

“Це нагадує передачу Росією старих кораблів ВМСУ з анексованого Криму у 2014 році, коли, за свідченнями українських військових, з і без того застарілих суден було знято все, що мало хоч якусь цінність”, – йдеться у статті ВВС.

Зазначається, що цього разу йдеться про потужні американських система Harris. До того ж адвокат українських моряків Микола Полозов стверджує, що кораблі залишилися взагалі без електроніки, що означає – без навігаційних систем і електронних компонентів бойових модулів, без яких їх не можна використовувати. Усе це російська сторона залишає як “речові докази” у справі про “незаконне перетинання кордону” українською корабельною групою.

Нагадаємо, Росія захопила три корабля ВМС України і 24 українських військовослужбовця 25 листопада 2018 неподалік від Керченської протоки. 7 вересня 2019 моряки повернулися додому в рамках обміну між Україною і Росією утримуваними особами. 17 листопада стало відомо, що РФ повертає захоплені судна України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *