Режим секретності: майно голови Одеської ОДА Кіпера… приховує НАБУ

Національне агентство з питань запобігання корупції засекретило декларації Олега Кіпера за 2021, 2022 та 2023 роки через… мобілізацію.

Про це повідомили у “Центрі публічних розслідувань”, представники якого звернулись до прессекретарки очільника ОВА Юлії Колтак.

“Олег Кіпер подав декларації за 2021, 2022 та 2023 роки і як очільник прокуратури міста Києва, і як начальник Одеської ОВА. Через те, що пан Кіпер був мобілізований до лав ЗСУ, НАЗК не оприлюднює його декларацію в публічний простір. Це заходи безпеки під час війни”, – зазначила вона.

Журналісти звернулися із запитом до НАЗК, однак поки відповіді не отримали.

Нагадаємо біографію голови Одеської ОВА:

У 2023 році Кабмін призначив Кіпера головою Одеської обласної військової адміністрації. При цьому у ЗМІ повідомляли, що до призначення він був позаштатним радником голови Офісу президента Андрія Єрмака.

У 2022 році Кіпер потрапив у скандал через 10-денну відпустку за кордоном під час воєнного стану і заборону чоловікам на виїзд з країни. Сам Кіпер пояснив, що подав необхідні документи і отримав на це дозвіл. Згодом визнав, що з початку повномасштабної війни це була його друга відпустка, до цього він їздив у Австрію на лікування.

У 2020 році генпрокурор Ірина Венедіктова призначила Кіпера головою прокуратури Києва, до цього він офіційно повернувся до структури прокуратури після рішення суду та був заступником голови прокуратури столиці.

У 2019 році Кіпера поновили на посаді старшого прокурора нагляду ГПУ за рішенням скандального ОАСК. Суд, при цьому, назвав люстрацію незаконною, а зв’язок Кіпера з Віктором Януковичем – недоведеним. Крім того, суд зобов’язав державу виплатити Кіперу “компенсацію за прогул” у розмірі 800 тис. грн.

Того ж року став співвласником двох енергетичних фірм: ТОВ “Геліос групп “Хриплин-5” та ТОВ “Ренто-Техно”, які мають сонячні електростанції на Івано-Франківщині. Його партнеркою в цьому бізнесі була Марина Кізь – дружина іншого, вже колишнього, прокурора Сергія Кізя.

У 2016 році отримав адвокатське посвідчення, а потім – заснував адвокатське об’єднання “Астрея ОВС”.

У 2014 році Кіпер потрапив під дію закону про люстрацію через роботу у Генпрокуратурі Януковича, отримав заборону працювати в органах державної влади до 2024 року.

За часів президентства Віктора Януковича у 2010-2014 роках Кіпер був заступником начальника управління відділу в ГПУ, на цю посаду його призначив ексгенпрокурор і фігурант реєстру держзрадників Віктор Пшонка.

У 2001 році Кіпер влаштувався на першу роботу в структурі прокуратури, спочатку був слідчим Котовської міжрайонної прокуратури Одеської області, згодом став прокурором відділу області.

Згодом працював на посадах прокурора відділу Генеральної прокуратури України, начальника управління прокуратури Івано-Франківської області, заступника прокурора Івано-Франківської області.

У 2002 році закінчив Одеську національну юридичну академію за спеціальністю “правознавство”. Кандидат юридичних наук.

Одружений, його дружина – Тетяна Кіпер має російське громадянство.

Народився 1 травня 1980 року у селі Тимкове, що зараз належить до Кодимської громади на півночі Одеської області.

Зазначимо, що агентство приховує від загалу декларації не усіх голів ОВА. Наприклад декларацію голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма НАЗК оприлюднило.

One thought on “Режим секретності: майно голови Одеської ОДА Кіпера… приховує НАБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *