Чи загрожують заяви самопроголошеного “Придністров’я” Україні?

Самопроголошена Придністровсько-Молдавська Республіка 28 лютого звернулася до Росії з проханням про захист невизнаного Придністров’я. Зробили це під час VII з’їзд депутатів усіх рівнів “Придністров’я” у Тирасполі. Його делегати заявили про нібито “посилення тиску” Молдови. Які причини такого звернення насправді та що це може означати для України, – в ефірі “Українського радіо. Одеса” розповів генерал-майор запасу СБУ, заступник Голови СБУ 2014-2015 рр. Віктор ЯГУН.

За його словами, Росія намагається розігрувати “козирі” у геополітичній сфер. Одним з таких, на його думку, стала активізація військових дій в Ізраїлі, що перемкнуло увагу світу з України.

Росія намагається витягнути козир “Придністров’я”. Але тут ситуація трошки інакша. Ніхто не готовий до військових дій. В першу чергу саме “Придністров’я”, — зазначив генерал запасу.

Також він додав, що, на його думку, Росія очікувала, що “Придністров’я” закличуть приєднати їх до себе:

“У Росії думали, що якщо це буде серйозно, то вони оголошують цю територію Росією. Молдова починає брикатися, вони пару ракет запустять в Молдову. І це суспільство відрізняється від українського. Там немає такої єдності і вони здадуться. І в Росії подивилися на те все, що зараз не час для якихось військових дій”.

Однак, додав Віктор Ягун, наразі існує й так званий мирний шлях. Наприклад, Росія буде сподіватися без якихось військових втручань захопити проросійськими силами владу в Молдові. “Придністров’я”, на його думку, скоріше за все, виступить із заявами про те, що треба знаходити, шляхи миру і перемовин.

Також, за словами експерта, Україні треба контролювати ситуацію на кордоні та мати тісний контакт з урядом Молдови.

“Вони хочуть спровокувати Україну на силові дії стосовно “Придністров’я”, щоб мати можливість звинувачувати Україну. Тому що вона так само агресор, яка перетнула кордон суверенної держави і захопила її територію. Таким чином вони спробують сказати, що: “Бачите, ми перейшли кордон, вони перейшли кордон. Ми однакові”, — пояснив Віктор Ягун.

Що таке невизнане Придністров'я та за рахунок чого воно існує: пояснюють експерти

Разом з тим він нагадав, що Україна чітко сказала, що це суверенна територія Молдови і Молдова сама має розв’язувати питання зі своїми громадянами.

Якщо будуть звернення і якщо там почнуться якісь надзвичайні події й буде звернення зі сторони молдавського уряду, то, я думаю, Україна допоможе розв’язувати питання. … Але Україна й так багато робить. Вона заблокувала кордон, не дозволяє розповсюдженню якихось збройних провокацій, хоча вони там намагаються це зробити. Ми й так насторожі”, — розповів генерал запасу.

Джерело – Суспільне Одеса

One thought on “Чи загрожують заяви самопроголошеного “Придністров’я” Україні?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *