Хто з українців за кордоном не зможе отримати консульські послуги? Роз’яснення МЗС

Українські чоловіки мобілізаційного віку від 23 квітня 2024 року не зможуть більше отримати консульські послуги за кордоном. 

Цю інформацію підтвердили й на сайті Міністерства закордонних справ України.

Відповідно до роз’яснень МЗС, оформлення нового паспорта, питання консульського обліку, нотаріальні питання будуть недоступним для значної частини українців за кордоном.

«Нещодавно був ухвалений і підписаний новий закон про мобілізацію, і чимало нормативних актів, якими регламентується консульська робота, потребуватимуть оновлень. Так само зміни торкнуться систем МЗС, які використовуються для виконання консульських функцій. Враховуючи це, 23 квітня цього року МЗС тимчасово припинило прийом нових заяв на вчинення консульських дій для визначеної новим законом категорії громадян України — чоловіків 18-60 років (за винятком заяв про оформлення посвідчень особи на повернення в Україну). Це – тимчасовий крок для вирішення питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном, а також розв’язання технічних питань разом з іншими державними установами», – йдеться на сторінці МЗС у фейсбуці.

У новому розділі на сайті МЗС можна знайти відповіді на запитання щодо запроваджених змін.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив, що чоловікам мобілізаційного віку за кордоном призупиняють надавати консульські послуги.

«Захист прав та інтересів громадян України за кордоном завжди був і залишається пріоритетом МЗС. Водночас в умовах повномасштабної російської агресії головним пріоритетом є захист Батьківщини від знищення. Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна. Крім того, обовʼязок оновлювати свої документи в ТЦК існував і до ухвалення нового закону про мобілізацію. Якщо ці люди вважають, що хтось там, далеко на фронті, воює і віддає свої життя за цю державу, а хтось посидить за кордоном, але при цьому буде отримувати послуги від цієї держави, – то так це не працює. Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обовʼязків перед Батьківщиною. Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно», – написав Кулеба в соцмережі Х.

У ДП «Документ» заявою підтвердили, що призупинили видачу готових документів і пояснили технічними причинами.

Перелік консульських послуг, якими поки не зможуть скористатись українські чоловіки віком 18-60 років за кордоном:

  • Паспортні питання (видача нових документів та продовження терміну дії старих тощо);
  • Нотаріальні питання (видача довіреностей, посвідчень заповітів, засвідчення копій документів тощо);
  • Консульський облік;
  • Громадянство (набуття та вихід із громадянства);
  • Візові питання;
  • Питання, що стосуються реєстрації дітей тощо;
  • Реєстрація актів цивільного стану

Нагадаємо, українських чоловіків, які перебувають за кордоном, не очікує вручення повісток у разі звернення до іноземних консульств для оновлення персональних даних.

One thought on “Хто з українців за кордоном не зможе отримати консульські послуги? Роз’яснення МЗС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *