Оперативно й дієво: Асоціація міст просить парламент ухвалити закон, який дозволить громадам допомагати ЗСУ

Кошти з бюджетів різного рівня мають бути спрямовані на роботу Збройних Сил України, які виборюють зараз кожен клаптик землі, під час агресії російських окупантів. Проте від початку повномасштабного вторгнення у 2022 році процедури закупівель місцевими бюджетами необхідної військової допомоги законодавчо ускладнені.

На вказану проблему терміново просить звернути увагу депутатів Верховної Ради виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. Прохання від громад посадовець виклав у петиції, опублікованій 6 лютого.

«Органи місцевого самоврядування з 24 лютого 2022 року максимально допомагають військовим підрозділам. З того часу Верховна Рада України ухвалила понад 800 законів, спрямованих на боротьбу з агресором, на вирішення внутрішніх проблем, викликаних воєнними діями, в різних сферах.

Разом з цим, до цього часу в Бюджетному кодексі України відсутні положення, які б прямо дозволили здійснювати видатки з місцевих бюджетів на заходи, спрямовані на посилення обороноздатності і безпеки держави: закупівлю товарів, робіт і послуг в інтересах військових частин Збройних Сил України, інших військових формувань», – зазначає автор.

За його словами, на поточний момент, громадам не надано право здійснювати видатки для реалізації місцевих програм посилення обороноздатності і безпеки держави шляхом надання міжбюджетних трансфертів. Не створено умов для реалізації повноважень місцевого самоврядування через виконкоми тимчсово окупованих громад.

Вказані недопрацювання у законодавстві створюють для керівництва громад, які могли б надати потрібну допомогу, перепони у здійсненні вкрай необхідної зараз діяльності.

«Через відсутність таких норм в Бюджетному кодексі України купівля муніципалітетами допомоги військовим підрозділам, надання їм допомоги в різній формі, призводить до реєстрації кримінальних проваджень щодо працівників і посадовців органів місцевого самоврядування, що паралізує роботу в громаді та зменшує допомогу військовим», – зазначає Олександр Слобожан.

Для надання органам місцевого самоврядуання прямого права здійснювати виплати з місцевих бюджетів для допомоги Об’єднаним силам ЗСУ, Ассоціація міст України просить внести в Порядок денний ХІ сесії у лютому 2024 року Верховної Ради України проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування з місцевих бюджетів заходів, спрямованих на посилення обороноздатності і безпеки держави». Документ зареєстрований під номером 9560-1 від 16.08.2023р.

«[Асоціація просить]…взяти його за основу серед інших альтернативних законопроєктів та якнайшвидше прийняти його за основу і в цілому. Цей законопроєкт терміново потрібен для посилення обороноздатності та єднання України», – наголошують у Ассоціації.

На сьогоднішній ранок документ набрав 14 802 з 25 000 потрібних.

Як підписати петицію, дивіться у відео за посиланням https://www.facebook.com/watch/?v=942997593896127&ref=sharing

2 thoughts on “Оперативно й дієво: Асоціація міст просить парламент ухвалити закон, який дозволить громадам допомагати ЗСУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *