Захарівська громада під час війни приділяє особливу увагу дітям. ВІДЕО

Військовий час не має стати на заваді дитинству, бо воно у кожної дитини буває тільки раз у житті. Аби останні дні літа запам’яталися дітворі радісними й щасливими, до Дня Незалежності Захарівська громада, що у Роздільнянському районі на Одещині, провела низку дитячих свят. Творчі працівники громади за ініціативи голови Олексія Осійчука влаштували розваги малечі у кожному старостинському окрузі. СИЛА ГРОМАД побувала у селах Йосипівка та Павлівка, і дізналася, як місцева влада готується до нового навчального року, розвиває творчі здібності малечі та мотивує гарно вчитися.

У селі Йосипівка на святковій галявині під будинком культури організатори влаштували конкурси, спортивні змагання, розіграші призів. Діти малювали, збирали іграшкові композиції, розгадували загадки. Місцева влада підготувала невеличкі сюрпризи: дарувала іграшки, розмальовки, пригощала солодощами.

Такі свята пройшли вже у селах Войнічево, Майорське, Глибокий Яр, Павлівка і попрямували громадою далі. У ці вихідні завершились яскравим святом у адмінцентрі громади, селищі Захарівка. Варто відзначити, що в кожній зустрічі були задіяні місцеві творчі колективи. Діти виконували патріотичні пісні, за що отримали вдячні оплески.

Захарівка“У нас є переселенці з Київської, Донецької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, ми їй теж приділяємо увагу. Вони приїхали в чужий край, тут все нове, ми хочемо щоб вони почувались так, як і ми в Захарівці”, – розповів голова ОТГ Олексій Осійчук.

Керівник громади обіцяє: такі свята після перемоги проводитимуть частіше. Всього у Захарівській громаді зростає 2,5 тисячі діток, – це школярі й дошкільнята, про яких місцева влада дбає постійно. У Йосипівці планують відкрити нову амбулаторію, сюди ходить соціальний автобус, і попри військовий час, влада докладає всіх зусиль, аби життя в селі налагоджувалось.

Побували ми на невеличкій екскурсії у Павлівському старостинському окрузі. Тут діє лісництво, прикордонний відділ, працює пошта; є амбулаторія, 2 бібліотеки, аж 5 магазинів. У місцевому будинку культури громада фінансує розвиток творчості: тут діє вокальний, танцювальний гуртки, духовий оркестр. Під час війни не скоротили жодну посаду, тож місцеві діти мають де розвиватися, розповів директор БК Леонід Гушан.

Своїх дітей Захарівська громада ще й мотивує гарно вчитися. Про це школярам постійно нагадує очільник громади Олексій Осійчук. Так, діє програма преміювання відмінників навчання, за гарні результати чи творчі, спортивні досягнення місцева влада виплачує батькам по 15 тисяч гривень.

Жителі Павлівки, котрих ми зустріли на святі, не стримували емоцій: дякують місцевій владі за увагу до малечі, тим більш у такий важкий час.

Захарівська громада готується навчати школярів у очному режимі. Для цього облаштовують укриття у кожному навчальному закладі. Для Павлівської школи-ліцею, яка збудована відносно недавно, у у 2011 році, зараз готують укриття у Будинку культури, бо проект школи не передбачував захисних споруд. Між тим, ця школа – одна з кращих в громаді: тут затишно й красиво, яскраві сучасні кабінети, спортивна зала, є й ресурсна кімната для особливих діток, тут діють інклюзивні класи. Всього навчається 159 дітей, розповіла директорка школи Алла Колесник.

Відвідують школу і діти з села Парканівка, їх на навчання й додому привозить шкільний автобус.

У цьому ж селі, у Павлівці, місцева влада планує відкрити Центр безпеки, де під одним дахом працюватимуть поліція, служба порятунку, і первинна медицина. Приміщенння вже є, його потрібно тільки відремонтувати, каже голова. Та й кошти на цей рік запланували, проте усі плани перекреслила війна.

Та незважаючи на всі труднощі, місцева влада докладає максимум зусиль, аби полегшити життя своїм мешканцям, і на першому місці для неї були і є діти Захарівської громади.

Детальніше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *