Самоусунулись: непрацюючу каналізацію в “Радужному” Таїровська громада пропонує ремонтувати жителям… самотужки. ВІДЕО

Неділя, 5 листопада, стала недобрим ранком для жителів масиву “Райдужний”, що під Одесою. Мешканці будинку № 8 почули, як то кажуть, “до сніданку”, неприємний сморід, який розливався з вулиці, з каналізаційних мереж. Раптово почала прибувати брудна вода з-під цегляних плит у цокольному поверсі, де розміщені десятки офісів та магазинчиків. Як виявилось, це прорвало каналізаційні стоки, що неприємно вразило підприємців і жителів помешкань.
річкаРадужнийСморід, туалетний папір, нечистоти, сеча… Залита прибудинкова територія навколо цілої 16-поверхівки. Так розпочинається вихідний день для сотень жителів мікрорайону “Райдужний, що на території Таїровської селищної ради.
Незважаючи на дзвінки до різних служб порятунку, справлятись з проблемою довелося місцевим жителям самотужки. У водоканалі їм порадили звертатись до обслуговуючої компанії, проте, хоч керівник туткешньої ЖКГ і прибув на місце, у робочих не виявилось відкачувальних насосів. Тож люди рятуватися з ситуації хто як зміг: хтось приніс власне відкачувальне обладнання й шланги; хтось надяг гумові чоботи, пробував прочищати ливневі стоки, хоч це було марно. Власники одного з офісів заливали монтажною піною поріг, аби річка з нечистот не перелилась всередину до приміщень.
Одна з підприємниць, Олена Щеглова, показала наслідки від прориву каналізації в своєму приміщенні, де в неї розиіщений салон краси. Меблі розмокли, знищена дороговартісна техніка, обладнання, електричний солярій тощо, адже всередині вода стояла на 25 см від підлоги.
Розповідає: на заклик про допомогу так ніхто й не відреагував.
Вже наступного дня Таїровська селищна рада, до якої територіально належить житловий масив Райдужний”, повідомила, що влада компенсує збитки від затоплення людям. Щоправда, там зауважили, що головна умова виплати компенсації — постраждала особа повинна бути зареєстрована в Таїровській громаді.
Підприємниця, пані Олена, яка стала ініціаторкою звернень до різних служб, обурена: каже, жодної допомоги їй так і не надали, а брати від неї звернення в Таїровській раді відмовились, пославшись на те, що вона зареєстрована у Київському районі м. Одеси. Тож у допомозі їй відмовили, – незважаючи на те, що в халепу пані Олена втрапила якраз на території масиву Райдужний, де постраждало її майно і де вона веде підприємницьку діяльність.
Про те, чим завершилась історія з викачуванням нечистот, вона детально розповіла у Фейсбуці. Стверджує, що підприємцям запропонували ремонтувати коналізаційну систему самотужки, склавшись коштами на 80 тисяч гривень:
ЩегловаЩегловаЯ підприємець, і маю особистий договір з водоканалом, але на мене вони не реагували. Наша гідна Таїровська селищна рада б’є себе в груди, що вони вирішили питання. В обличчі Орлова Олександра Віталійовича! Та ось, це брехня, я була там, з 8-ї ранку, усіх кого я бачила на допомогу, це сантехніка зі шлангом… З Таїровської селищної ради на прохання до Орлова дати техніку, щоб викачати нечистоти, він сказав, що нема на балансі. Приїхав начальник ЖКГ селищної ради, поспілкувався про проблему, і дав нам на поміч приватника Арсена, який виставив кошторис у 80 тисяч гривень, це прочистити центральну каналізацію від “Густо” до “Ашана”. То в чому ваша допомога, Олександре Віталійовичу?”, – дивується підприємниця.
Як стверджує Олена, місцева влада їй відмовила у виплаті компенсацій за пошкоджене майно, а саме нерухомості та коштовного обладнання в салоні, яке знаходиться на території громади. Тоді як саме підприємцям довелося у той злощасний день скластись коштами і викликати на місце спецтехніку, щоб відкачати води з нечистот, виконавши роботу комунальників, неспроможних зарадили аварії.
Жінка впевнена: що це не перший, і не останній раз, коли людям доводиться долати комунальні проблеми самотужки,  хоча усі мешканці вчасно оплачують кошти за надання житлово-комунальних послуг. Тож, виходить, що люди сплачують двічі – один раз за квитанціями, які нараховує обслуговуюча компанія (ЖЕК), яка не справляється з обов’язками.
А другий раз – пропонують додатково збирати гроші на боротьбу із комунальним “армагедоном”. І це в той час, коли місцева рада виліляє мільйонні кошти на ремонти доріг, перехресть, будівництво ЦНАПу…
Власники пошкоджених квартир та офісів збираються позиватись до суду, аби отримати відшкодування за втрачене майно. Переконані: у надзвичайній ситуації винні не лише бездіяльні комунальники, які мали б рятувати людей і їхні оселі, а й селищна рада, яка мала б передбачити ризики розливу нечистот на своїй території.
Тим більше, що Таїровська седищна рада не один рік поспіль виділяє значні суми на ремонт каналізаційних систем. В одному зі звітів на офіційних рерурсах громади йдеться про «Комплексну Програму розвитку житлово-комунального господарства Таїровської селищної ради на 2022-2024 роки», в рамках якої зокрема, проводились “каналізаційно-насосних станціях у житлових масивах Червоний Хутір, Дружний та в смт. Таїрове проведено заміну 40 метрів застарілих труб на труби більшого діаметру для збільшення об’єму пропускної спроможності станцій”.
Чому в переліку робіт і виділених коштів відсутній густонаселений масив “Райдужний”, де зараз проживає як мінімум 40 тисяч людей, – невідомо.
Вірогідно, ще однією причиною несправних каналізаційних систем є непрацююча каналізаційно-насосна станція на пляжі Чорноморка. Як розповідала СИЛА ГРОМАД, там влітку 2023 року фекальні нечистоти з дачних кооперативів, які розташовані вище лінії берега, стікали річкою через пляж… просто в море! Реакції від контролюючих органів, незважаючи на нескінченні скарги жителів, так само не було:
Нагадаємо, пляж Чорноморка, як і прилеглі до нього будинки місцевих мешканців, – також розташований на території Таїровської громади.

One thought on “Самоусунулись: непрацюючу каналізацію в “Радужному” Таїровська громада пропонує ремонтувати жителям… самотужки. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *