У Молдові духовенство московського патріархату масово переходить до Румунської церкви

 У Молдавської митрополії МП виникли величезні проблеми через Кирила, який очолює РПЦ та підтримує розв’язану росією агресивну війну в Україні. Полишення російської церковної структури молдавським духовенством набрало обертів у контексті російського вторгнення в Україну, а також після того, як митрополит Володимир у листі до Кирила Гундяєва визнав, що молдавани повернуться в лоно Румунської Церкви.

МолдоваТак, минулого тижня засновник і проректор теологічної академії в Кишиневі о. В’ячеслав Казаку вийшов зі складу Молдовської митрополії РПЦ, долучившись до Румунської Православної Церкви. Він переїхав до Бессарабської митрополії разом з усіма своїми парафіянами.

«До цього часу В’ячеслав Казаку був одним із найвидатніших теологів Молдовської митрополії (МП). Він є засновником православної вищої семінарії, а також духовної академії. Хоча офіційно ректором освітнього закладу є митрополит Володимир, його фактично очолив проректор, який сьогодні залишив структуру, канонічно підпорядковану Москві. Будучи родом з України (румуном з Чернівців), отець розповів, що більше не може залишатися в РПЦ», – повідомляється на сайті.

У Бессарабській митрополії підтвердили факт прийняття Румунською Церквою священика В’ячеслава Казаку під свою опіку, заявивши, що такі процеси наразі активно тривають.

Феномен переходів з РПЦ до Румунської Церкви став ще гострішим після того, як у публічний простір потрапив лист митрополита Кишинівського і всієї Молдови Володимира до свого Предстоятеля в Москві.

Він написав Кирилу Гундяєву, що «русскій мір» чужий національним цінностям Молдови і що її возз’єднання з Румунією відбудеться у відносно короткий час. У своєму зверненні митрополит повідомляє Гундяєву, ​​що прірва між Кишиневом і Москвою ще більше поглибилася через те, що Московський Патріархат підтримує російську інтервенцію в Україні.

Володимир фактично звинуватив Патріарха Кирила у братовбивчій війні й поставив питання про від’єднання від Російської Православної церкви.

Він стверджує, що підпорядкована Москві релігійна установа перебуває «в стані банкрутства», і звинувачує, що «в Росії і світська, і церковна влада ставилася і ставиться до нас як до периферійного та безхребетного народу». Водночас митрополит Володимир звинувачує Патріарха Кирила у «майже повному ігноруванні», наголошуючи на відсутності підтримки «в цей важкий період».

У листі від 5 вересня 2023 року, опублікованому в блозі колишнього депутата парламенту Влада Кубрякова, колишнього заступника голови Християнсько-демократичної народної партії (ХДНП), йдеться, що митрополія Кишинівська та всієї Молдови «сприймається у молдавському суспільстві як форпост Кремля та поборник російського вторгнення в Україну». Таким чином, «для Православної Церкви Молдови це об’єднання рівносильне зникненню з релігійної та суспільної сцени країни».

Повний документ – офіційно:

Митрополит Кишинівський заявив, що через Кирила у Молдавської митрополії МП виникли величезні проблеми - фото 123412
Митрополит Кишинівський заявив, що через Кирила у Молдавської митрополії МП виникли величезні проблеми - фото 123413
Митрополит Кишинівський заявив, що через Кирила у Молдавської митрополії МП виникли величезні проблеми - фото 123414
Митрополит Кишинівський заявив, що через Кирила у Молдавської митрополії МП виникли величезні проблеми - фото 123415
Митрополит Кишинівський заявив, що через Кирила у Молдавської митрополії МП виникли величезні проблеми - фото 123416

One thought on “У Молдові духовенство московського патріархату масово переходить до Румунської церкви

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *