Бородінська громада створює на своїй території Нацпарк “Буджацькі степи”

Поки наші воїни мужньо боронять українську землю від рашистських окупантів, на іншому рубежі України, мирному півдні одеської Бессарабії, розгорнутий свій фронт боротьби. Він має на меті зберегти українські землі в предковічному стані. Бородінська селищна рада, що у Болградському районі на Одещині, стала ініціатором масштабного екологічного проекту: створення Національно-природного парку “Буджацькі степи”. І вже отримала погодження від Міністерства довкілля і охорони природних ресурсів.

Буджацькі степи“Збережемо й відтворимо природу вже сьогодні” – таке гасло Міндовкілля взяла на озброєння Бородінська громада, одна з найпівденніших на Одещині.

Цього тижня на території  туристичного комплексу «Фрумушика-нова» відбулось обговорення передумов і плану дій із створення національного природного парку «Буджацькі степи».

Ініціатором створення нової одиниці природно-заповідного фонду виступила Бородінська селищна рада. Місцеве керівництво вважає, що зберегти природу тарутинських степів – це зберегти громаду, зміцнити місцеву економіку і привабити у ці місця сотні й тисячі туристів.

АрустамянМодератором зустічі став Іван Кюссе, голова Бородінської селищної ради і головний ідейний натхненник створення Нацпарку.

“Створюємо концепцію для розвитку нашої громади, в якій є фахове екологічне, фінансове і потужне соціальне підгрунтя. Головним своїм напрямком ми бачимо розвиток туризму і утворення для цього нового Національно-природного парку з робочою назвою “Буджацькі степи”. В якому планується об’єднати степову частину, лісовий фонд і водно-болотні угіддя, які би прикрасили південь України і зацікавили б як наших, так і міжнародних туристів”, – розповів голова громади Іван Кюссе.

Символічно, що зустріч відбулась 5 червня, якраз у Міжнародний день захисту довкілля. За круглий стіл запросили громади Болградського району, керівництво району – голову Болградської РВА Геннадія Бамбуру та керівника райради Михайла Садаклієва, представників науки та громадськості.

КюссеІ дуже обнадійливим став той факт, що створення Нацпарку громаді напередодні підтвердило Міністерство довкілля: 24 травня 2023 року було схвалено клопотання Бородінської селищної ради про утворення нової природно-заповідної одиниці.

Чому важливо створити цей парк саме сьогодні? На фоні руйнувань з боку російської агресії, окупації на Херсонщині “Асканії-Нови”, створення степового парку “Буджацькі степи” – це наша відповідь на руйнування екосистеми”, –повідомив директор департаменту ПЗФ Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів Едуард Арустамян.

Який шлях потрібно пройти місцевій владі від існуючого заказника місцевого значення “Тарутинський степ” до Національно-природного парку «Буджацькі степи», розповіли фахівці, які проаналізували передумови і виробили наукове обгрунтування для створення нового нацпарку. Пригадали кричуще порушення 2018 року, коли цілинні степові землі були розорані і мало не знищені. Саме тоді й почала визрівати думка про те, як зберегти ці віковічні, Богом дані степи для нащадків.

На зустріч завітали Олег Дьяков, провідний експерт з питань екологічного відновлення Rewilding Ukraine, Наталія Демченко, науковий співробітник ПП “Центр екологічного управління”, Віктор Шаповал, директор Біосферного заповідника Асканія-Нова”, Іван Русєв, начальник науково-дослідного відділу НПП “Тузлівські лимани”.

ШаповалЇхній висновок одностайний: унікальна ділянка степу на півдні Одещини, яка є другою за масштабами після “Асканії-Нова”, потребує особливої уваги та захисту. Особливо зараз, коли Херсонщина потерпає від російської окупації, – Буджацькі степи можуть стати єдиною в Україні територією незайманого степу, який ще знали наші предки і який ми маємо залишити по собі нащадкам.

“Територія дійсно унікальна: якщо порівнювати з “Асканією-Нова”, то рівень біорізноманіття тут вищий. Дотепер зберігаються унікальні види трав, які відносяться загалом до різнотравного степу, тому різноманіття високе. Крім  того, маса видів рослин і тварин мають різні…у цьому цінність і унікальність даної території”, – виступив Віктор Шаповал, директор Біосферного заповідника “Асканія-Нова”, кандидат біологічних наук.

Зараз на цій території мешкає, згідно підрахункам біологів, сотні тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, рослинні угруповання, занесені до Зеленої книги України.

Новий Нацпарк створюється для збереження унікальної території і сприятиме природному стану екосистем, зазначають фахівці. А ще – забезпечить сталий розвиток території за рахунок компромісного варіанту взаємодії людини й природи, бо сприятиме зайнятості населення.

Крім того, установа має стати осередком екотуризму та екоосвіти, адже Бородінська громада, маючи на своїй території справжню перлину, зможе показати дітям, що таке степ, навчити жити в природі та підвищувати екологічну свідомість починаючи з маленького віку. Від цього зросте туристичний інтерес до регіону в цілому.

Буджацькі степиСтворення Національного парку – це масштабний проект, який важливий не тільки для Бородінської громади, а й для усіх громад великого Болградського району. Тому наше завдання зацікавити наших сусідів, отримати їхнє схвалення, адже нас об’єднує те, що на нашій території живе різний етнос, можна розвивати етнотуризм, агротуризм, зелений туризм! Ми розпочали велику роботу і в транскордонному напрямку,  співпрацюємо з громадами Молдови, Румунії. Тому поява Національного природного парку – це наша системна робота, яка має на меті потужний розвиток всіх сфер життя наших громад”, – підсумував Іван Кюссе.

Як зазначив Іван Георгійович, місцеве керівництво, передбачаючи притік туристів до місць рекреації, вже звернулось до державних органів з листом про зміну статусу місцевого пункту пропуску “Лісне” з міждержавного на міжнародний.

Крім того, після схвалення проекту створення Національного парку “Буджацькі степи” на рівні Болградського району (через сесію Болградської районної ради), нова структура має отримати погодження і від Одеської обласної ради. 

Окремо голова зупинився і на землях колишнього військового полігону, які зараз обробляє Міністерство оборони України. Довгий час місцева влада добивається сплати коштів за оренду сільгоспугідь до свого бюджету, але марно. Проте очільник громади не втрачає надії достукатись до урядовців і вирішити цю проблему, тим більше що частина земель, якими зараз володіє Міноорони, також пропонується включити до території майбутнього Нацпарку.

Дуже серйозна ініціатива з боку керівництва громади, навряд чи десь є ще такий експертний рівень, з залученням міжнародних природоохоронних структур, як робота “Ревалдінга”. Дай Бог, буде створений Нацпарк, але він не має бути самоціллю. Сталий розвиток територій, кадровий потенціал, туризм, економіка, – усе це має розвиватись надпотужно, тому що у у післявоєнний період потрібні будуть нові напрямки для швидкого зростання місцевого життя”, – підкреслив Вячеслав Тодоров, кандидат географічних наук Ізмаїльського держуніверситету.

СИЛА ГРОМАД готує спеціальний репортаж з засідання круглого столу. Слідкуйте за оновленнями!

Довідково: Бородінська седищна рада утворилась у жовтні 2020 року, об’єднала 14 сільських рад колишнього Тарутинського району, і є однією з найбільших за площею громад в Одеській області. Межує з сусідньою Республікою Молдова, має на своїй території державний заказник “Тарутинський степ” та землі Міністерства оборони.

P.S.Про ще один “інсайт” під час заходу повідомив голова Бородінської громади Іван Кюссе: виявляється, скоро зміниться й назва селища Бородіне. У зв’язку з деколонізацією та через російське вторгнення в Україну громади позбуваються імперіалістичного минулого, а тому Бородінська громада скоріш за все, стане “Буджацькою”. Дочекаємось рішення виконкому.

Буджацькі степи

Буджацькі степиБуджацькі степи

 

 

 

 

 

 

 

 

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *