В Ізмаїльському районі катастрофічно міліє водосховище. ФОТО

Одне з водосховищ Одещини, яке розташоване на території Ізмаїльського району, поповнять. Наразі рівень води у ньому дуже низький та перебуває на межі обміління.

Лощинівське водосховище є штучною водоймою обсягом 3019 тис. м3. Заступниця голови Ізмаїльської райдержадміністрації Ірина Холостенко розповіла, що воно є одним з головних джерел зрошення земель Ізмаїльщини: саме з нього здійснюється полив зрошувальних площ протягом всього поливного періоду. Станом на сьогодні рівень води у сховищі знизився.

Лощинівське водосховище щороку потребує своєчасного поповнення для того, щоб уникнути підвищення мінералізації, засолення ґрунту, погіршення якості земель та зниження родючості ґрунту. Станом на сьогодні рівень води у сховищі знижується. Це може призвести до екологічної проблеми”, — відзначила Ірина Холостенко.

"Це загрожує екологічною проблемою": обміліле водосховище на Одещині терміново необхідно поповнити водою
Лощинівське водосховище. Фото: Суспільне Одеса

За словами начальника Ізмаїльського управління водного господарства Панаса Жечкова, водосховище поповнюється з озера Катлабух насосною станцією ГНС-Ізмаїльська через транспортувальний канал МК-Ізмаїльський. Через збільшення площ поливу рівень води почав знижуватись та потребує поповнення.

Враховуючи збільшення площ поливу на 800 га через збільшення територій насадження, при одночасній роботі двох насосних станцій ГНС-Лощинівка та ОНС-Ташбунарська на зрошення, об’єм забраної води за добу складатиме приблизно 80-100 тис. м³. А з урахуванням випаровування рівень буде знижуватися на 15-20 см за добу. Тому необхідно забезпечити запас води“, — розповів Панас Жечков.

Як зазначила Ірина Холостенко, якщо водосховище вчасно не поповнити це загрожує екологічною проблемою, а саме погіршенням якості земель, підвищенням мінералізації, засоленням ґрунту та зниженням його родючості.

Крім цього, необхідно вчасно подавати якісну технічну воду сільськогосподарським виробникам, які здійснюють полив засаджених територій.

"Це загрожує екологічною проблемою": обміліле водосховище на Одещині терміново необхідно поповнити водою
Лощинівське водосховище. Фото: Суспільне Одеса

За словами Ірини, Ізмаїльське управління водного господарства вже почало подавати технічну воду для поповнення водосховища. Для того, щоб наповнити його водою з озера Катлабух, потрібні кошти у розмірі 5 млн 484,3 тисяч гривень.

З проханням допомогти та виділити кошти з обласного бюджету звернулися до голови Одеської ОВА Олега Кіпера.

Джерело – Суспільне Одеса

2 thoughts on “В Ізмаїльському районі катастрофічно міліє водосховище. ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *