Весняні клопоти: чи є альтернатива побілкам дерев?

Вапно захищає дерева, але й завдає шкоди навколишньому середовищу, зокрема самим деревам, ґрунтам, тваринам та іншим.

Про це пише Вікна.

Із настанням весни побілка дерев є частим та важливим явищем у приватних та муніципальних садибних ділянках, де зростають плодові дерева.

Все через захисну роль, адже побілка дерев береже кору від сонячних опіків, захищає від шкідників та патогенних мікроорганізмів.

Проте побілка дерев, особливо вапном, має й негативні наслідки як для дерев, так і для довкілля.

Насамперед небезпечним вапно є для молодих дерев, на корі яких воно залишає опіки, відтак замість захисту – завдає шкоди.

Для старих дерев побілка також є шкідливою, особливо коли за роки побілки на корі утворюється кірка із старого вапна, що перешкоджає доступу вологи та повітря до рослини.

Окрім цього засоби побілки завдають шкоди деревам, потрапляючи на молоді бруньки та пагінці дерев, що призводить до зменшення рівня їх родючості та захворюваності.

Також побілка може потрапляти у ґрунт, ґрунтові води, забруднюючи їх, зменшуючи родючість та шкодячи місцевим екосистемам. Зокрема вапно підкислює ґрунт, а розчин для побілки, в який додають мідний купорос, спричиняє забруднення ґрунту сполуками важкого металу – міді, який погіршує екологічний стан.

Деякі засоби, використовувані для побілки, можуть бути токсичними для тварин та корисних комах, що може призвести до їх захворюваності та загибелі та порушення екологічної рівноваги.

Варто зазначити, що під час побілки у навколишнє середовище виділяються, які можуть забруднити повітря та мати негативний вплив на здоров’я людей та тварин.

Які альтернативи екологічної побілки дерев?

Існує кілька екологічних альтернатив побілці дерев вапном, які можуть зменшити негативний вплив на навколишнє середовище.

Відтак для зменшення негативного впливу на довкілля, рекомендують використовувати природні або біорозкладні побілочні речовини, які не містять токсичних складників.

Наприклад, використання білого кольору латексу або водорозчинних біофарб може бути більш екологічно чистим варіантом.

Також замість хімічної побілки можна застосовувати фізичні методи, такі як механічне видалення лишайників, моху та інших забруднень.

Використання біологічних методів, таких як введення спеціальних бактерій або грибів, які природним шляхом розкладають лишайники та інші органічні речовини, рекомендують використовувати як ефективний спосіб зменшення необхідності у хімічних побілочних речовинах.

2 thoughts on “Весняні клопоти: чи є альтернатива побілкам дерев?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *