В Ізмаїлі заборонили електросамокати: яка реакція жителів? ВІДЕО

В Ізмаїлі на Одещині заборонили прокат низки електричних транспортних засобів, зокрема, самокатів. Рішення ізмаїльський виконком ухвалив 12 квітня, а за кілька днів до цього у місті запрацював прокат від сервісу JET.В Ізмаїлі заборонили Підприємець, який здавав їх у прокат, планує оскаржити рішення. Як відреагували жителі міста – у відео:

Підприємець, який керує сервісом, планує подавати позов до суду, аби оскаржити це рішення, каже його адвокат Анатолій Осадчий:

“Дуже дивно чим керувався виконавчий комітет. Він вийшов за межі своїх повноважень. Заборона і обмеження щодо впровадження певних видів господарської діяльності – це прерогатива суто законодавця. Ми вважаємо, що цей нормативно-правовий акт має всі ознаки протиправного і підлягає визнанню не чинним”.

Водночас у мерії стверджують, що заборона законна.

“Це стосується виключно самокатів, які надаються на прокат. Це рішення було прийнято, по-перше, відповідно до вимог правил дорожнього руху так, як самокат визнаний легким транспортним засобом”, — пояснила заступниця міського голови Катерина Татаринцева.

На офіційній сторінці міського голови Андрія Абрамченка у Facebook зазначено, що рішення ухвалили задля безпеки містян:

Вже другий рік практично усіма основними міськими вулицями та проспектами відбувається інтенсивний рух великовантажного транспорту, в тому числі по маршрутах, що проходять через території рекреаційного призначення. Широке використання прокатних електричних самокатів в таких умовах небезпечно для усіх учасників дорожнього руху — в тому числі й для пішоходів”.

Власник прокатного сервісу Сергій Георгієв із цим не згодний. За його словами, самокати розташовані в місцях, де вантажівки не їздять. Крім того, кожна поїздка застрахована:

Міська влада наголошує на тому, що самокати разом з фурами створюють небезпеку на дорозі, але в зонах, в яких розташовані наші самокати, фури не їздять. Хочу наголосити, що абсолютно кожна поїздка застрахована у страховій компанії. Ми офіційно зареєстрували звернення до міського голови щодо зустрічі з метою узгодження всіх питань. На жаль, зустрічатися з нами ніхто не захотів, тому ми створили судовий позов і на цьому тижні подаємо його до суду”.

Кореспонденти Суспільного поцікавились у жителів Ізмаїла про їхнє ставлення до рішення муніципалітету.

“Якщо чесно, то дуже сумно, бо я якраз хотіла на них покататися. Моя думка така: чому в інших містах вони є, а в іншому не можна? Я вважаю, що можна було запобігти якихось дорожніх правил, ніж просто їх прибрати”, — розповіла жителька міста Анастасія.

Позитивно, бо в нас немає спеціальних велодоріжок, де вони можуть їздити. Насправді вони дуже травмонебезпечні для дітей. І навіть для мене, як водія. По дорогах вони їздять, не дотримуються правил дорожнього руху”, — переконана Любов.

Є закон в Україні, який регламентує їхнє використання на дорогах загального використання. Тобто там необхідний шолом. Не знаю чи необхідні на них права, але, в принципі, якщо того закон вимагає, то треба дотримуватися. Нічого поганого в тому, що люди користувалися б цими самокатами, я не бачу“, — пояснив свою позицію Станіслав.

“Абсолютно негативно, бо практично в кожному великому місті є ці самокати. І люди завжди порушували і будуть порушувати. Це більше залежить від людей. Ця заборона зовсім ні до чого, мені здається це дуже безглуздо”, — вважає Данило.

Водночас у мерії заявили, що містяни підтримують їхнє рішення.

В соціальних мережах мешканці міста мали можливість висловити своє ставлення до прокатних самокатів та, відповідно, до рішення виконавчого комітету про їх заборону. По коментарях ми бачимо, що сьогодні, в умовах широкомасштабної військової агресії РФ проти України, люди почали інакше ставитись до свого життя та здоров’я, більше цінують інтереси оточуючих. В цілому громада позитивно відреагувала на це рішення”, — йдеться у публікації на сторінці мера.

Джерело – Суспільне Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *