Фундук і абрикос: одеський фермер змінює пріоритети

Цьогоріч СФГ «Круїз», одне з найпотужніших господарств півночі Одеської області, планує остаточно позбутися насаджень яблунь і слив та зробить основну ставку на абрикос і фундук. Агропідприємство працює на землях Кодимської громади.

Про це розповів директор господарства В’ячеслав Лупашко, передає EastFruit.

«Зараз у нас 15 га яблучного саду, хоча раніше було набагато більше.Останніми роками ми викорчували значну частину цього саду, бо яблука сьогодні на внутрішньому ринку – це дешевий товар, на них неможливо заробити. Робити інтенсивний сад за італійською технологією і з італійськими сортами – це дуже великі витрати. В Україні просто немає такої ціни, щоб окупити подібний проєкт. Отже, потрібно виходити на Європу, але й там усе вже забито польськими яблуками», – зазначає він.

Господарство обробляє 900 га однорічних і багаторічних рослин, з яких 120 га – сади.

З польових культур переважають кукурудза, соняшник і пшениця.

Вирощують також томати, цукрову кукурудзу, кавуни, суниці садові (полуницю), у садах культивують, крім названого, черешню та вишню.

Власники «Круїзу» зробили господарство багатопрофільним, щоб знизити ризики.

«Невдачі в одному напрямку компенсуються досягненнями в іншому. Але ж агро, як і загалом економіка країни, – сфера, в якій усе може кардинально змінитися вже за рік», – додав фермер.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *