Воєнний стан: які зміни для бюджету та платників податків?

Набули чинності зміни до Податкового кодексу України: Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» №2120-ІХ від 15.03.2022 року.

Про це повідомили в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.

  1. Встановлення ставки акцизного податку на пальне у розмірі 0 євро до припинення воєнного стану.
  2. Можливість не сплачувати єдиний податок фізичними особами – підприємцями – платниками 1 та 2 груп на усій території країни з 1 квітня 2022 року до припинення воєнного стану.
  3. Розширення кола платників, що можуть знаходитись спрощеній системі оподаткування – на 3 групі за рахунок юридичних осіб – суб’єктів господарювання будь-якої організаційно-правової форми. Платниками третьої групи єдиного податку тепер можуть бути ФОП та юридичні особи без обмеження щодо кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах з розміром доходу до 10 мільярдів гривень(До цього 7,6 млн грн). Відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують такі особливості оподаткування, встановлюється у розмірі 2 відсотків доходу. Податковий період для таких платників – календарний місяць.
  4. Тимчасовона період з березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком в якому припинено або скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю(земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї)), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації. Перелік територій визначається Кабінетом Міністрів України.
  5. Тимчасовоза 2022 та 2023 податкові (звітні) роки не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов’язанняза аналогічні земельні ділянки.

17 березня 2022 р. внесено зміни до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану». Зміни внесено до підпункту 2 пункту 19 Порядку в частині розширення переліку видатків другої черги, за якими здійснюються платежі Казначейством за дорученням клієнтів.

Зміни внесено до підпункту 2 пункту 19 Порядку в частині розширення переліку видатків другої черги, за якими здійснюються платежі Казначейством за дорученням клієнтів, доповнивши його, зокрема, такими видатками:

– здійснення заходів і програм з підтримки Збройних Сил України та підрозділів територіальної оборони;

– на оплату послуг з підготовки кадрів у закладах професійної (професійно-технічної) освіти;

– проведення ремонтних робіт та придбання матеріалів для облаштування місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб;

– придбання матеріалів для ремонту тепло-, водо-, електромереж;

– придбання насіннєвого матеріалу та засобів захисту рослин для весняно польових робіт.

Прийнята постанова дає змогу розширити перелік видатків другої черги, за якими здійснюються платежі за дорученням клієнтів з урахуванням ресурсної забезпеченості єдиного казначейського рахунку в умовах воєнного стану.

Постановою КМУ №252 від 11.03.22 р. передбачено:

  1. Перерозподіл видатків бюджетуі надання кредитів з бюджету за бюджетними програмами, включаючи резервний фонд бюджету, додаткові дотації та субвенції, у межах загального обсягу бюджетних призначеньголовного розпорядника бюджетних коштів, а також збільшення видатків розвитку за рахунок зменшення інших видатків здійснюється без погодження відповідною комісією місцевої ради
  2. Внесення змін до місцевого бюджетуприймається виконавчими комітетами відповідних місцевих рад, місцевими державними адміністраціями, військово-цивільними адміністраціями або військовими адміністраціями за поданням місцевих фінансових органів без ухвалення відповідного рішення відповідною місцевою радою.
  3. Передача коштів між місцевими бюджетами можлива без укладання договору

Для покриття витрат місцевих бюджетів, понесених на оплату комунальних послуг, спожитих у будівлях (приміщеннях) комунальної форми власності, у яких розміщено тимчасово переміщених осіб на безоплатній основі з резервного фонду державного бюджету надається відповідна компенсація місцевим бюджетам (отримання компенсації за формою згідно з додатком  до Порядку та умов, затверджених постановою КМУ від 11 березня 2022 р. № 261)

Законом України № 2134-ІХ від 15.03.2022.передбачено:

Скасовано вимогу Бюджетного Кодексу щодо передачі коштів між загальним та спеціальним фондами бюджету виключно в межах бюджетних призначень шляхом прийняття рішення про місцевий бюджет або про внесення змін до нього.()

Скасовано норми щодо складання та схвалення прогнозів місцевих бюджетів (зокрема стаття 75-1 Бюджетного Кодексу).

– Дозволено спрямовувати залишки коштів за субвенціями з державного бюджету місцевим бюджетам, збережені на рахунках місцевих бюджетів станом на 1 січня 2022 року, на заходи територіальної оборони, задоволення продовольчих потреб цивільного населення, евакуацію/вивезення/ переміщення цивільного населення із місцевості, де ведуться бойові дії, та небезпечних територій у безпечні місця, зокрема на оплату транспортних послуг, пально-мастильних матеріалів, облаштування місць розміщення громадян, які у зв’язку з бойовими діями залишили місце проживання/перебування, оплату інших заходів, спрямованих на підтримку цивільного населення в умовах воєнного стану.

Заборонено зупинення операцій з бюджетними коштами, призупинення бюджетних асигнувань, зменшення бюджетних асигнувань як заходи впливу за порушення бюджетного законодавства(Закон України № 2134-ІХ від 15.03.2022)

– У період дії воєнного стану та протягом року після його завершення або скасування норми Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» інші норми законодавства, що випливають із цього Закону, не застосовуються. Уся державна допомога, надана протягом такого періоду, вважається допустимою. Надавачі державної допомоги звільняються від обов’язку подання повідомлення про нову державну допомогу та подання звітності про чинну державну допомогу.

Нагадаємо, Верховна Рада продовжила воєнний стан з 26 березня ще на 30 діб.

Джерело – Одеське РВ АМУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *