Через скасування пайової участі місто недоотримає 6 мільйонів – мер Южного Новацький. ВІДЕО

Місцеві бюджети українських громад можуть позбавити важливого джерела доходу – пайової участі. Зокрема, втрати бюджетів одеських громад сягнуть десятків мільйонів.

Йдеться про ухвалений у першому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності
в Україні» (№1059 від 29.08.2019 р.), яким, зокрема, передбачена відміна пайової участі забудовників у розвитку інфраструктури населеного пункту, – повідомляє Одеське регіональне відділення Асоціації міст України.

АМУ наголошує, що пайова участь становить значну частку надходження бюджету розвитку місцевих бюджетів та закликає парламент не приймати поспішного рішення щодо її відміни. Фахівці Асоціації міст України переконані, що якщо скасувати пайову участь місцеве самоврядування втратить важливе джерело коштів на розбудову та удосконалення інфраструктури. І це при тому, що громади постійно відчувають дефіцит ресурсів на економічний та соціальний розвиток.

Володимир Новацький, міський голова м. Южне:

Відносно пайової участі, вже не один раз піднімалося це питання на рівні держави, і кілька спроб було відмінити цей внесок. Безумовно, той хто нічого не будує, той не втрачає коштів в бюджет. Для нас це дуже суттєво, тоу що в нас іде велике будівництво і житла і промислового виробництва, тому якщо зараз відмінять цю пайову участь, то ми недоотримаємо тільки за цей рік близько 6 млн гривень. Для бюджета міста це значна сума. Крім того, там ще й акциз хочуть скасовувати, тому за рахунок акцизу ми втратимо порядка 2 мільйонів. В сумі це великі кошти дя міста”, – зауважив Володимир Новацький.

У громадах Одещини відміна пайової участі може поставити хрест на розвитку інфраструктури, – вважають в Асоціації міст України.

«Скасування пайової участі лише дещо процедурно спростить діяльність забудовників. Проте це не покращить загальну ситуацію і створить нові проблеми. Ми вбачаємо більше шкоди від таких змін, ніж користі», – йдеться зверненні Асоціації міст України до народних депутатів України, які проголосували за законопроєкт у першому читанні.

За даними експертів АМУ, у 2018-му місцеві бюджети отримали близько 1,6 млрд грн., а вищезазначеним законопроєктом, всупереч частині третій статті 142 Конституції України. компенсації втрат місцевих бюджетів не передбачається.

Авторка – Оксана Піднебесна

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *