Місто Южне не може визначитись з варіантом нерусификованої назви

Місто Южне в Одеському регіоні планує змінити свою назву вже наступного року. Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса повідомила журналістка та керівниця Южненського телебачення Ольга Годовенко. 

Комісія з перейменування, створена на початку липня, взяла на себе завдання знайти нову, більш відповідну назву для міста. Однак, як зазначає журналістка, “звичайний переклад “Південне” тоді навіть не розглядався”.

“Жителі надали 168 варіантів назви, по критеріях вибрали 12 назв і вже серед них жителі мали вибрати щось приємне для більшості. Але цього року, перейменування не відбулось, тому що втрутився мер міста Володимир Новацький. Він запропонував ухвалити прямий переклад “Південне”, – зазначила журналістка.

Ольга Годовенко повідомила, що місто Южне отримало імперську назву через своє розташування на південь від Москви, а не від України. Таким чином, пропоновані варіанти не можуть залишитися ні простим перекладом, ні попередньою назвою.

За добу до голосування комісії зібралися 21 людина. Більшість депутатів Южненської міської ради підтримали назву “Південний”, незважаючи на існуючі в Україні інші населені пункти з аналогічними назвами.

Серед інших варіантів були такі назви, як: Аджалик, Аненталь, Причорноморськ, Сонячноморськ, Мореслав, Портовськ, Тілігул. Ми робили консультативне опитування серед 3 тисяч місцевих жителів, коли назва “Південне” ще не була внесена до списку варіантів. Більшість мешканців проголосували за ім’я “Причорноморськ”. Зараз, коли внесли назву  “Південне”, ми ще не проводили дослідження”, – зазначила Ольга Годовенко.

Нагадаємо, на Одещині депутати Южненської міської ради вирішили звернутися до Національної комісії зі стандарту держмови, щоб місто  виключити з переліку на перейменування.

One thought on “Місто Южне не може визначитись з варіантом нерусификованої назви

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *