У кожної громади – власний борщ: головну страву українців дегустували в Одесі. ФОТО

Одеська національна наукова бібліотека відзначила День Незалежності родинним святом “Борщова екскурсія Одещиною: єдність в різноманітті”. Крім того, тут відбулася мінілекція про різноманіття українського борщу – об’єкту нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Про перебіг свята розповіла директорка Одеського центру української культури Валентина ВІТОС.
«Борщ – це смак дитинства, який намагаєшся зловити все життя…» «Борщ – це більше стан душі, ніж стабільний рецепт», – кажуть на Одещині.
Для мультинаціональної Одещини наш український борщ – це універсальний маркер «між своїм і чужим», який функціонує в мультикультурному середовищі. Він дозволяє людям різних національностей усвідомлювати себе єдиними через українську національну страву в одному полікультурному просторі.
гончарствоНа Одещині побутують десятки різновидів борщу. Це страва, яку готують та споживають у кожній родині. Рецепти борщу в сім’ях дбайливо передаються з покоління в покоління, а деякі навіть тримаються у суворій таємниці. Існують борщі на м’ясних бульйонах із куркою, качкою, свининою, а є із рибою (бичками, кількою, коропом). Сушені сливи, гриби, квас, м’ята, любисток, що тільки не смакує в цій страві!
– «Плавнівський борщ» готують на бульйоні із свинячих ніжок у Степанівській сільській громаді Роздільнянського району;
– «Борщ із квашеного кормового буряку», «Борщ з баклажанами», «Борщ пісний з рибкою», «Борщ одеський з квасолею та кількою» готують в Куяльницькій сільській громаді Подільського району;
– «Грабівський борщ з капустою та буряком, затертий шкварками» готують в казані на пічурці в с. Грабове Кодимської міської громади Подільського району;
– український борщ, болгарський борщ з фірмовим болгарським квасом, гагаузький борщ на бульйоні з баранини, молдовський борщ «Зама» з домашньою лапшою та любистком готують в Тарутинській селищній громаді Болградського району;
– «Роздільнянський смак», в який замість оцту додають сік із свіжого винограду сорту «Ізабелла», «Медовий борщик від Марусеньки», в який додають мед та м’яту, «Борщ по–одеськи» з бичками, «Приправу від бабусі Марії» із любистком та чебрецем готують в Роздільнянській міській громаді Роздільнянського району, розповіла пані Валентина.
Страва одна, а різноманіття рецептів вражає. Напевно, кожна господиня готує «свій» борщ, який вважає найкращим.
У програмі борщової екскурсії Одещиною, яку створили до Дня Незалежності України, взяли участь вокальні колективи та солісти Одеського обласного центру української культури:
вокальний ансамбль “Заграва”, керівник Валентина Прокурор; молодіжний гурт “Купава”, соліст- Артем Галіс, керівник – Людмила Волкова; дует “Сонячні крила”: Світлана Рубанович та Михайло Левицький; дует у складі Людмили Гуцової та Олесі Бурми. У виконанні солістів центру Світлани Рубанович і Михайла Левицького звучали сольнв тематичні пісні. Ведучі заходу: Світлана Кучеренко – завідувачка відділу народної творчості та етнографії та Владислав Литвиненко, випускник Київського університету культури.
Для дітей і дорослих працювали майстер – класи від іменитих народних майстрів – носіїв елементів нематеріальної культурної спадщини: “Південний розпис степової України” від члена НМХУ, Лауреата премії народних майстрів Одещини ім. Р. Палецького – Антоніни Димової;
“Причорноморська глиняна іграшка” від Лауреата премії народних майстрів Одещини імені Р. Палецького – Олександра Гаркавченка і Сергія Безкорованюка.

Крім того, всі бажаючі могли взяти участь у вікторині з заохочувальними призами про походження слова “Борщ” від розмовно-інтеграційного клубу РІКА, Громадської організації “10 квітня”.

Також відбулися майстер-класи з: гончарства, південного розпису, петриківського розпису, виготовлення книжкової закладки, реставрація книжок, виготовлення квітів з фоамірану.

Також відвідувачі свята змогли подивитись виставку старовинних рушників із колекції Софії Нагорняк, послухати музику у виконанні Одеського обласного центру української культури, а також відбулася презентація книжкової виставки з фондів Одеської національної наукової бібліотеки “Незалежність української держави”.

борщ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *