М’ясо, бринза і вино: родина з села Міняйлівка запрошує у німецьку садибу. ВІДЕО

Село Міняйлівка, що на території Петропавлівської громади в Одеській області, засноване німецькими колоністами. Тут збереглося багато старовинних будівель, діє німецький млин. Місцеві жителі переважно займаються сільським господарством. Та почали запрошувати на відвідини туристів, які цікавляться автентикою, старовиною, традиціями народів Бессарабії. 
Разом з головою громади, Оксаною Черновою, вдалося побувати в садибі й кореспонденту СИЛИ ГРОМАД.
Разом з чоловіком Федором пані Лариса народила й виростила чотирьох дітей, вже мають онуків. Та позаяк всі вже дорослі, а в обійсті тихо, вирішили відкрити зелену еко-садибу. Сюди, далеко від міста, приїздять туристи, яким набридли заморські курорти, а хочеться дізнатись щось нове. Село Міняйлівка, засноване німецькими колоністами, для цього підходить якнайкраще.
Пані Лариса родом з сусідньої Модови, розповідає: на місці сучасного будинку клись стояв німецький дім, куди переселили родину її чоловіка з села Фрумушика (яке радянська влада розфромувала, коли будувала Тарутинський полігон). Пізніше молода родина збудувала ще одну оселю для себе. Тож зараз на подвір’ї Попових – кілька будинків, тут вони розселяють дітей з онуками, а можуть й туристів.
Всередині вдалося зберегти автентичність старовинного побуту, тут і молдавська каса маре, німецькі різьблені двері, вікна, давні інструменти. і всі зручності, до речі, також є.
Треба відзначити, велику роботу чоловіка пані Лариси Федір, який доклав рук не тільки до облаштування обійстя, а й продумав технічні тонкощі, завдяки яким його садиба втономна і незалежна від відключень світла чи браку води. Тут зберегли навіть старовинну криницю з солоною джерельною водою, звідки напувають вівців.
Пані Лариса дуже любить готувати страви за старовинними рецептами молдавської та німецької кухні, і охоче ділиться рецептами зі своїми читачами в соцмережах.
А ще є один секрет родини Попових – як вони опалюють свою хату. Виявляється дрова й вугілля господарі на зиму не купують, хоча мають пічне опалення, а економлять шалені гроші завдяки… своїм улюбленим овечкам!
Детальніше про садибу “У Попових” – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:
Авторка – Оксана Піднебесна, відеорежисер – Зоя Бродська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *