Місто Южне на Одещині підшукує собі нову назву

Понад 30 варіантів за місяць: в Южному на Одещині продовжують приймати заявки нової назви міста від жителів, установ та організацій. Серед запропонованих варіантів людьми трапляються назви Південне, Сонячне та Залужне. Про те, як відбувається перейменування міста та що думають про нові назви місцеві жителі дізнавались кореспонденти Суспільного.

У Южному на Одещині триває процес прийняття заявок з варіантами нової назви міста. Будь-яка організація, установа чи трудовий колектив та громадянин України може запропонувати свою назву. Прийняття відбувається до 10 вересня.

Жителька Южного Надія розповіла, вболіває за зміну назви на Сонячне. Але цей варіант не пропонувала на розгляд:

“Вже протягом цього часу мала багато сподівань на те, що перейменують місто Южне і буде воно Сонячне, тому що воно яскраве, барвисте, у нього багато є перспектив. Місто це було останнє в Україні у нас засноване. Хочеться сподіватися, що буде в цьому яскравому місті сонце. Поки що не голосували, тому що у мене двоє дітей і я не справляюсь сама з ними, часу не вистачає. Але ми з чоловіком планували на ці вихідні піти проголосувати, так як чула, що у суботу також приймають голоси”.

перейменування Южного
місто Южне, Одеська область. Фото: Суспільне Одеса

Житель міста Дмитро підтримує перейменування. Каже, через війну з Росією назву треба змінити на більш українську:

Я вважаю, що місто Южне вже досить тривалий час воно так називається. Так як іде у нас війна з агресором Росією, то треба вже все міняти на більш українське. Південне – буде краще, так як ми живемо в Україні”.

А ось Олександр, який також проживає в Южному, має іншу думку:

Так Южне ж звикли вже, а документи оформлювати потім? Це ж купа проблем. Я звик. Южне, та й Южне”.

перейменування Южного

Тетяна Дмитренко працювала в порту міста 20 років. Жінка підтримує перейменування міста, однак також переймається заміною документів:

Не треба російською Южне, нехай буде Південне. Я робила у порту цьому 20 років, так що нічого страшного. Південне – так Південне. Бо думали Сичавка, ще щось. Нащо нам та Сичавка? Так був там пан Сич. Нам нехай буде Південне, бо і південь, і море, і все разом. Лиш це не зрозуміла, доведеться змінювати паспорта і всі документи. Чи це не будемо ми змінювати? Бо паспорт Южний”.

перейменування Южного
Назву місту Южне дали на зборах працівників припортового заводу у 1978 році, розповіла директорка місцевого музею Тетяна Єрошенко. Каже, їхній колектив за те, аби назву міста переклали на Південне:

18 квітня 1978 року відбулися загальні збори працівників Одеського припортового заводу. На порядку денному було одне – присвоєння назви селищу, яке будується. Була внесена одна пропозиція назвати російською мовою селище Южне.

Для нас немає сумніву, що настав час і місту Южному перейменуватися шляхом перекладу на місто Південне. Ну, напевно, ми б таким чином змогли б досягти якогось певного компромісу з тими людьми, які поки що не готові до перейменування, наполягають на тому, щоб місто залишалося Южним. Тому якщо ми перекладаємо назву українською мовою, то російською вони можуть в неофіційній сфері як і раніше називати його Южним”.

перейменування Южного

За процедурою слідкує представниця уповноваженого із захисту української мови на Одещині Ярослава Вітко-Присяжнюк. Вона розповіла, що перейменування міста обговорюється вже не вперше:

Місто Южне, воно далеке від чинного правопису, більше того, якщо до цього звертатись, воно правильно б мало звучати місто Южний. Про те, що рано чи пізно це станеться і місто доведеться перейменовувати, говорилося вже давно. Южне, це, сьогодні, мені здається, найбільш показовий лакмус для Одеської області, тому що місто відносно велике і має таку, гучну і знану на всю Україну назву, тому вся увага до нього прикута”.

Процес з перейменування триватиме по закону до шести місяців, розповів мер міста Володимир Новацький:

Є різні пропозиції. Як завжди, більшість людей не хочуть перейменовувати, як це було і в Іллічівську у нас. Але перейменувати треба, тому що якщо ми самі не перейменуємо, Кабінет Міністрів, потім Верховна Рада у праві сама визнати назву міста. Це абсолютно ніяких затрат не буде”.

Джерело – Суспільне

2 thoughts on “Місто Южне на Одещині підшукує собі нову назву

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *