“Росіяни вчиняли такі звірства й раніше”: легіонер з Молдови воює на боці України

Навіщо молдаванину вступати до Інтернаціонального легіону Територіальної оборони України? Якщо поговорити з 54-річним Сергіу Пенушем із Страшенського району Республіки Молдова, то розумієш, що насправді ветеран війни в Придністров’ї має всі підстави знову воювати з росіянами.

Про причини, через які він вісім місяців тому приєднався до українських Збройних Сил, Сергіу розповів журналістам румунського видання HotNews.ro.

«Ситуація в Республіці Молдова напружена, тому що є багато тих, хто не має наміру дозволити панувати миру на цій землі. Але за 30 років час показав, що так більше не може бути», – каже Сергіу Пенуш.

З легіонером наш румунський колега спілкувався на початку березня в лікарні в Києві, де він проходив реабілітацію після контузії, яку отримав в Бахмуті від підриву міни.

В молодості, за часів СРСР, ще солдатом строкової служби, Сергіу воював в Афганістані. Потім захищав свою країну, тобто Республіку Молдова, у Придністровській війні 1992 року. Зараз він в Україні і бере участь у черговій війні, розпочатій росією.

«За професією я розвідник, брав участь у кількох спецопераціях, про які я не можу говорити. Я захищаю не тільки себе, але ще й онуків, дітей…»

Чим займається воїн Інтернаціонального легіону в Україні? Сергіу Пануш розповідає про це небагато, але каже, що до виконуваних ним завдань входять «збір інформації з ворожої території, взяття в полон, обстріли, підрив мостів тощо».

Хоча він брав участь у двох війнах, молдовський легіонер вважає, що «війна в Україні відрізняється великою кількістю жертв серед цивільного населення, жінок, дітей, людей похилого віку».

«Я ніколи не бачив нічого подібного в своєму житті», – зізнається Пануш, додаючи, що «хоча росіяни вчиняли такі звірства раніше, зараз вони роблять це відкрито, вони більше не роблять це таємно».

Відповідаючи на запитання, чи може в 2023 році статися те, що було в Придністров’ї в 1992 році, легіонер каже, що це можливо. Проте додає «але ми цього не допустимо».

Довідка. 2 березня 1992 року проросійські сепаратистські сили в Придністров’ї напали на поліцейські відділки в Кишиневі, спровокувавши придністровський конфлікт. Тодішній президент Молдови Мірча Снєгур дозволив військове втручання. Війна завершилася заморожуванням придністровського конфлікту та введенням російських так званих «миротворчих» сил на територію Молдови.

Пануш не єдиний молдаванин, який зараз воює з росіянами на українському фронті. А легіонери з Молдови, яких налічується понад 300, виявляють активність в тому числі й щодо того, що відбувається в їхній країні.

У відео, опублікованому Ziarul de Gardă, у листопаді 2022 року кілька бійців легіону закликали народ Молдови не брати участі в акціях протесту, організованих партією «Шор» і соціалістами (ПСРМ) проти Майї Санду та чинного уряду.

«Подивіться уважно на те, що відбувається в Україні, і усвідомте, що незабаром станеться в Республіці Молдова, якщо ви підтримаєте ці протести. Нас тут більше 300 молдаван, але пам’ятайте, що ми повернемося, і весь легіон повернеться за нами», – заявляє боєць.

Офіційно уряд Молдови не заохочує виїзд своїх громадян для вступу до Інтернаціонального легіону, створеного в Україні у перші дні після вторгнення в країну путінської армії.

Проте, незважаючи на те, що інші держави, як і Молдова, взагалі не заохочували своїх громадян до цього, за офіційними даними на момент березня 2022 року до української армії воювати з росіянами приєдналися 20 тисяч іноземців з усього світу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *