Фальшиві водійські “права”: що за це світить і як уникнути шахраїв?

Керування автівкою — справа відповідальна та вкрай серйозна, адже дорога, як живий організм, де знання правил дорожнього руху важливе, водійські навички — основа, а попередня підготовка — запорука збереженого життя.

Проте декому хочеться отримати все та й одразу.  Так, минулого тижня під час перевірки документів на автодорозі Одеса – Рені водій вантажівки з напівпричепом надав правохоронцям водійське посвідчення, в якому останні відразу виявили ознаки підробки.

Про це повідомила прес-служба Нацполіції в Одеській області.

На місце події поліцейські викликали слідчо-оперативну групу територіального підрозділу поліції. Вилучений документ направили на експертне дослідження. Експерти дійшли висновку, що він дійсно є фальшивим.

В ході слідства фігурант – мешканець міста Одеса – зізнався, що отримавши пропозицію сісти за кермо вантажівки, вирішив придбати фальшивий документ через інтернет-мережу. Таке рішення він пояснив небажанням гаяти час на навчання. За підроблені права одесит сплатив 11 тисяч гривень.

Останнім часом чи не щодня на інформаційних ресурсах з’являються повідомлення про затримання горе-водіїв патрульною поліцією.

Ситуація майже завжди типова. Правоохоронці зупиняють особу за порушення правил на дорозі чи створення аварійної ситуації й під час перевірки документів виявляють, що посвідчення водія схоже на підробне.

У більшості випадків керманич зізнається, що документ придбав через Інтернет. Коли інспектори перевіряють водійське за наявними базами даних, то переконуються, що під таким номером документа взагалі не існує, або він виданий на ім’я іншої особи.

У даному випадк дізнавачі висунули чоловіку обвинувачення в пособництві у підробленні посвідчення водія з метою його використання (ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 358 Кримінального кодексу України), а також у використанні завідомо підробленого документа (ч. 4 ст. 358 ККУ).

Обвинувальний акт правоохоронці скерували до суду. Тепер чоловіку загрожує покарання штрафом до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 17000 гривень) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Щодо особи, яка виготовила підроблений документ, поліцейські проводять окреме розслідування.

Тим часом, головний сервісний центр МВС інформує, що ще з 24 липня 2022 змінився механізм підготовки та перепідготовки водіїв.

Отже, щоб отримати посвідчення водія кандидатам необхідно 5 кроків:

  • пройти теоретичну підготовку в автошколі та отримати про це свідоцтво, яке чинне 1 рік (без складання внутрішнього іспиту);
  • скласти теоретичний іспит у сервісному центрі МВС для отримання можливості надалі проходити практичне навчання;
  • обрати автошколу для практичної підготовки й пройти там навчання;
  • скласти внутрішній практичний іспит і отримати свідоцтво в автошколі, яке чинне 2 роки;
  • у сервісному центрі МВС успішно скласти практичний іспит і отримати посвідчення водія.
  • крок

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *