“Єланецький Степ”: через війну заповіднику на Миколаївщині не вистачає грошей

“Єланецький Степ” — єдиний степовий заповідник Правобережної України. Керівник громадської організації “Українська природоохоронна група” Олексій Василюк розповів, що фінансової підтримки, яку надає держава, недостатньо для утримання природоохоронної території.

“Нині гроші виділяють лише на зарплати й комунальні послуги. На все інше співробітники мусять заробляти самі, надаючи туристичні послуги. Але який може бути туризм під час війни”, — каже Олексій Василюк.

Із 24 лютого 2022 року благодійні внески, що надходили на рахунок ГО “Українська природоохоронна група”, перераховують заповідним об’єктам, які постраждали від війни.

Єланецький Степ” також потрапив у цей список. Ми двічі перераховували гроші. Їх витратили на екстрені потреби. Наприклад, щоб відновити паркан для бізонів, треба два мільйони гривень. Намагаємося шукати партнерів, бо для нас це велика сума. Бо для бізонів неякісний паркан — не перешкода”, — розповів Олексій Василюк.

За словами еколога, степ, де пасуться бізони, найбільш справжній. Бо це — пасовищна екосистема. Завдяки бізонам степ залишається в природному стані.

"Єланецький Степ". Як працює природний заповідник на Миколаївщині

“Окрім цього, ми шукаємо гроші, щоб зробити для заповідника сучасний офіс, забезпечити технікою, транспортними засобами, створити музей”, — каже Олексій Василюк.

У липні 2022 року в природному заповіднику “Єланецький Степ” планували провести чимало природоохоронних заходів. Наприклад, співробітники степового природного заповідника “Михайлівська цілина”, що на Сумщині, мали приїхати за обміном досвідом.

Також запланували відновити популяцію байбака. Цих тварин занесено до Червоної книги України. Колись вони жили на території заповідника. Потім із різних причин зникли.

“Ми запросили фахівців із Києва. Вони приїхали до нас, щоб обстежити територію. Експерти з’ясовують, скільки байбаків можна тут заселити, які потрібно створити для них умови проживання тощо”, — розповіла директорка заповідника Галина Драбинюк.

Варто додати, що природний заповідник “Єланецький Степ” створили 17 липня 1996 року. Його площа — 3 010,65 гектара.

За словами в.о. начальника управління екології та природних ресурсів Миколаївської облдержадміністрації Дмитра Маца, з 24 лютого 2022 року в Миколаївській області зафіксували 14 випадків завдання об’єктам природно-заповідного фонду шкоди внаслідок обстрілів з боку військ Росії. Точні обсяги збитків, що завдано природним екосистемам, поки встановити немає можливості.

Як наголосив керівник ГО “Українська природоохоронна група” Олексій Василюк, 44 відсотки українських заповідних об’єктів опинилися в зоні зіткнення або в окупації.

Джерело – Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *