Під руїнами ТЦ в Кременчуці загинула журналістка, яка досліджувала Плахтіївську громаду

27 червня 2022 року стало найтрагічнішим днем у сучасній історії Полтавщини. Від ракетних ударів загинули 20 відвідувачі в ТЦ «Амстор» у місті Кременчуці.  Серед них – і відома журналістка Ольга ПАВЛЕНКО, родом з села Успенка Кіровоградської області, яка досліджувала історію та самобутність Плахтіївської громади, що у Білгород-Дністровському районі на Одещині. 
Про трагічну втрату повідомили у групі “Плахтіївка і плахтуни“.
Справа в тому, що у сучасній Плахтіївці, яка є центром нової громади у колишньому Саратському районі на Одещині, живуть нащадки переселенців з Кіровоградщини. Село Успенка, де виросла Ольга Павленко, вважається прабатьківщиною плахтіївців.
7 липня там провели в останню дорогу Олю Павленко. Вона була творчою людиною: писала картини, збирала рецепти українських страв для своєї Живої Української Кулінарної книги (ЖУК), яку нещодавно випустила. У ній писала про традиційне різдвяне частування плахтіївців: “барині” та “коники”, – це розмальоване печиво до свят, старовинний рецепт якого зберігся до наших днів.
Від початку війни Ольга Павленко поїхала до США, де активно займатись волонтерством. Та на літо повернулась до Кременчука, щоб підготуватись до виставки картин в м. Орландо. У той злощасний день пішла до торгового центру, де ворожа ракета забрала не лише її життя, а й змінила долю всієі її родини. У жінки залишились батьки і єдина донька.
Вдячна долі за знайомство з Олею. Журналіст, художник, волонтер, дослідник, організатор… Завдяки її художній школі учні щоразу перемагали на міжнародних конкурсах. Довідавшись про наше існування на Бесарабії, Ольга одна з перших заїхала в гості з гостинцем і відеопривітанням від жителів , а також привезла нам землі наших пращурів.
Дуже жалію, що не встигла придбати її книгу, як завжди, все на потім. Зараз дуже надіюсь, що одна з книг Ольги дійде і до нашого села, до нашого музею. Бо в тій книзі є і про наших баринь та коників, а ще в ній є Оля”, – написала про художницю Антоніна Підгорна у Фейсбуці.
На одному з останіх фото Ольга Павленко позує на фоні славнозвісної Плахтіївської церкви. А про унікальні місцеві смаколики вона розповідала у своєму відео “Істівна іграшка – прадавнє диво предків у наш час”.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *