Як в Одеському госпіталі лікують катаракту? ВІДЕО

Катаракта – патологія зорового органу, при якому втрачається гострота зору. Хворий бачить навколишні предмети немов через пелену води, незалежно від їх віддаленості. Всередині очі знаходиться кришталик, який представляє собою оптичну лінзу. Через нього проходять промені, які відображаються згодом на сітківці. Так створюються зорові образи предметів, на яких людина концентрує свій погляд. Про те, як проблему з катарактою вирішують в офтальмологічній клініці військово-медичного Центру Південного регіону, СИЛІ ГРОМАД розповів лікар-офтальмолог, завідуючий кабінетом рефракційної хірургії Віталій Олексійович ПУТІЄНКО.

При розвитку катаракти руйнуються білкові компоненти в структурі кришталика, він мутніє, втрачає фізіологічну здатність нормально сприймати те, що відбувається навколо. Проходження потоку світла йде з порушеннями, видимі предмети спотворюються. Це захворювання належить до категорії швидко прогресуючих. Протягом декількох років пацієнт може повністю втратити зір. Часто зустрічається катаракта обох очей одночасно, операція стає єдиним способом допомогти хворому знову знайти повноцінну здатність бачити.

Симптоми захворювання

Звертаючись в офтальмологічну клініку, людина описує свої відчуття і скарги. Для катаракти характерно наростання симптомів. Їх різновид і інтенсивність прояву дозволяють лікарю визначити стадію захворювання і призначити правильне лікування. Виділяють чотири етапи розвитку патології.

  • Початкова катаракта.

Області помутніння кришталика розташовуються на периферії ока, тому хвороба має прихований перебіг і може довго не проявляти себе жодними симптомами. Пацієнт скаржиться на незначне зниження гостроти зору. Він не може бачити предмети чітко, їх контури здаються йому розмитими. Більшість людей ігнорує ці ознаки, вважаючи, що нічого серйозного не відбувається. Прихована фаза початкової катаракти в різних випадках триває від 6 до 10 років. Зазвичай її діагностують випадково під час обов’язкового медичного огляду для співробітників різних підприємств і державних органів, де проходження комісії обов’язково.

  • Незріла катаракта.

Хвороба провокує підвищення внутрішньоочного тиску, кришталик збільшується в об’ємі. Структурні зміни в оптичній лінзі можуть викликати розвиток вторинного захворювання, наприклад, глаукоми. Вона небезпечна втратою периферичного зору і атрофією зорового нерва. Лікарі рекомендують оперативне втручання на цій стадії, щоб зупинити подальший розвиток патології.

  • Зріла катаракта.

При візуальному огляді діагностується помутніння кришталика. Зіниця набуває білястий відтінок, що помітно самому пацієнту. Він скаржиться на відсутність здатності бачити обриси навіть великих предметів, втрачається можливість розрізняти яскраві кольори, їх відтінки. Тільки термінова операція допоможе запобігти повну сліпоту.

  • Перезріла катаракта.

Оптична лінза стає водянистою, відбувається повний розпад волокнистої структури. Кришталик повністю втрачає всі функції, відновити зір без оперативного втручання неможливо. Тільки повне видалення лінзи і заміна її штучної ІОЛ допоможе повернути зір.

Види операцій при катаракті

Дуже часто патологія вражає обидва ока. Але одночасне проведення операції на правому і лівому оці не практикується. Це високий ризик, особливо для осіб похилого віку. Зазвичай першим оперують те око, у якого гірше збережена зорова функція. До наступної операції приступають не раніше, ніж три тижні після першої. Цей термін індивідуальний і залежить від перебігу відновного процесу у кожного конкретного пацієнта. Існує кілька різновидів хірургічних операцій, які проводяться для лікування катаракти.

Ультразвукова факоемульсифікація

Ця операція показана на різних стадіях катаракти обох очей. Вона є «золотим стандартом» лікування захворювання, при якому немає ризику ускладнень. Деякі пацієнти можуть скаржитися на короткочасну світлобоязнь, набряк рогівки, почервоніння після хірургічного втручання. Згідно зі статистикою, такі побічні ефекти спостерігаються всього у 1% прооперованих людей.

Офтальмологи призначають операцію переважно на ранніх стадіях, не чекаючи повного дозрівання катаракти. Відновлювальний період не займає багато часу, не потребує госпіталізації пацієнта. Хірург призначає очні краплі і схему їх застосування, якої пацієнт повинен дотримуватися неухильно.

Ультразвукова факоемульсифікація не вимагає накладення швів. Мікронадрез згодом гоїться самостійно, не впливає на гостроту зору після процедури. Пацієнтам не роблять загальний наркоз, досить загальної анестезії. У розріз вводиться ультразвуковий зонд, який повністю руйнує пошкоджений кришталик. Після всередину інтегрують ІОЛ. Максимальний час перебування під наглядом медпрацівників – 24 години, потім пацієнта відправляють додому.

Вже на наступний день після операції спостерігається поліпшення сприйняття кольору і підвищення гостроти зору. Ця процедура має кілька протипоказань, при яких її проводити категорично заборонено:

  • цукровий діабет в запущеній формі;
  • кон’юнктивіт;
  • дистрофія рогівки.

Вибір ІОЛ при лікуванні катаракти

При повному видаленні кришталика пацієнт спільно з хірургом вибирає інтраокулярні штучні лінзи, які будуть виконувати функцію природних аналогів. Існує кілька різновидів ІОЛ, кожна з яких має свої особливості:

  • Моноблочні. Дозволяють швидко відновлюватися після хірургічного втручання, вимагають мікроскопічного надрізу рогівки.
  • Асферичні. Показані при складних патологіях. Їх перевага полягає в здатності гасити відблиски в сутінковий час.
  • Торичні. Застосовуються при корекції астигматизму і порушення рогівкового шару.
  • Мультифокальні. Мають здатність формувати на сітківці кілька фокусів, що дозволяє добре бачити предмети на різній відстані.

Штучні ІОЛ відрізняються 100% биосовместимостью з тканинами тіла людини. Це означає, що організм не сприйме їх як чужорідного елементу і не почне процес відторгнення. Після імплантації штучної лінзи пацієнт не відчуває дискомфорту в зоровому органі, він може вільно рухати очними яблуками в будь-яких напрямках.

Переваги лікування в військовому госпіталі (ВМКЦ ЮР)

У клініці практикується індивідуальний підхід. Наявність сучасного обладнання дозволяє діагностувати точну стадію розвитку катаракти. Операції проводяться на установці Constellation Vision System від американського виробника Alcon. Вона дозволяє підтримувати оптимальні показники внутрішньоочного тиску, що знижує ризик ускладнень. Ми беремося за найскладніші випадки, якщо звернення в інші клініки не зробило належного ефекту. Допомагаємо повернути гостроту зору в запущених випадках, при наявності супутніх офтальмологічних порушень.

За додатковою інформацією звертатися за телефоном

 +38 (095) 50-27-732 Путієнко ВІТАЛІЙ ОЛЕКСІЙОВИЧ в робочий час

КЛІНІКА ОФТАЛЬМОЛОГІЇ ВІЙСЬКОВО-МЕДИЧНОГО КЛІНІЧНОГО ЦЕНТРУ ПІВДЕННОГО РЕГІОНУ (м.Одеса).

Наша адреса: м Одеса, вул. Пироговська, 2, тел: (048) 722-27-26

https://www.facebook.com/Odesskiy.voennyiy.gospital/

http://hospital.dp.ua/

Повна розмова з Віталієм ПУТІЄНКО – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Наталія Михайліна

Матеріал створено на умовах партнерської співпраці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *