Чому одеські віряни УПЦ (МП) виступають проти візиту патріарха Варфоломея?

Україна на 30-у річницю Незалежності очікує візиту Вселенського патріарха Варфоломія. Захід готують майже рік. Релігійного лідера запросили президент та прем’єр-міністр. Проти візиту активно виступають представники Московського патріархату, активно залучаючи своїх прихожан до масових протестних акцій проти візиту патріарха. Ці акції проходять в Одеській області, зокрема у південних районах, на Бесарабії, під назвою «Варфоломей, ми тебе не кликали».

Як відомо, візит Варфоломея запланований на серпень, він приурочений до Дня незалежності України, 24 серпня. Патріарх відвідає державу на запрошення президента Володимира Зеленського.

Тим часом в УПЦ МП виступають проти його приїзду, заявляючи, що цей візит нібито “принесе страждання мільйонам православних вірян” і може привести до “нового витка релігійного протистояння“. Проти приїзду Варфоломея вже провели мітинги в Рівненській, Запорізькій, Тернопільській областях, а також в Одеській області. Так, минулими вихідними подібні акції були організовані у кількох містах Бесарабії.

“Наш багатонаціональний бессарабський край українців, болгар, гагаузів, албанців, росіян, молдаван не згоден з вашими діями, спрямованими на розділення. Ми просимо вас, щоб ви не приїжджали, тому що дуже багато скорботи після ваших рішень сталося в нашій країні”, – заявляють у відеозверненні священослужители УПЦ МП.

Які саме “скорботи” після приїзду Варфоломія пророкують Україні, духівництво не уточнює. Та категоричну позицію УПЦ прокоментував настоятель єдиного храму ПЦУ, що служить на Бесарабії в містечку Сарата, отець Владислав Шіман. На його думку, священники Московського партіархату прагнуть продемонструвати свою силу владі:

Треба багатовекторно поглянути на ці заяви. Найголовніше їх завдання – показати свій вплив владі, в тому числі владі на місцевому рівні. По-друге, це зручний момент для консолідації сил, а по-третє, звичайно, – дестабілізація України. Ви ж прекрасно розумієте, що вони керуються з Москви. Як відомо, Московська патріархія ніколи не терпіла конкурентів, я був там і пам’ятаю час, коли до України приїздив Папа Римський і яка тоді була істерія. Це велика конкуренція, адже поступово ПЦУ витіснить їх, я це спостерігаю на Бессарабії, в Сараті. Здавалося б, дві православні церкви, схожі між собою – і водночас різні. Бо вони не можуть еволюціонувати, відмовитись від домінуючих позицій, не можуть існувати далі, не маючи людей, які при владі і тому розуміють, що якщо не будуть нічого робити, то на їх місце прийде ПЦУ. Вони намагаються показати, що мовляв, “ми тут головні господарі”. До речі, нічого нового: вони завжди зверхньо ставились до інших конфесій, до протестантів чи католиків. Зараз вони хочуть показати Варфоломею, що їх багато і що вони проти нього. Але вибачте мені, я би порівняв цю ситуацію, ці їхні заяви з протидієї візиту патріарха, з багатокварним будинком: скажімо, якщо до когось приходять гості, бо його запросили, то решта квартир взагалі не мають до сусідських гостей жодного відношення. Варфоломей прийшов до вас? Ні, він прийшов до нас. Тому такими діями вони, по суті, показують своє безкультур’я”, – поділився з СИЛОЮ ГРОМАД отець Шіман.

Більше того, зауважує священник, ні зараз, ні 20 років тому, іноземні духовні лідери не їдуть на запрошення УПЦ (МП) та не збираються проводити спільні релігійні дії з нею. А отже усі ці протести і заяви є нічим іншим, як втручанням у діяльність інших релігійних організацій. До речі, таке втручання прямо заборонено Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації» (ст. 5).

Крім того, принцип християнства – служіння людям, виховання поваги й прощення один до одного. Тим часом на відео, яке виклала в мережу Одеська єапрхія УПЦ (МП), лунають лише слова обурення і заклики несприйняття важливих подій для духовного життя православної України.

Між тим, візит високого гостя таки відбудеться. Як повідомила прес-служба Православної церкви України, Вселенський патріарх Варфоломей і керівник Православної церкви України Єпіфаній разом проведуть літургію в Києві.

Як повідомляється, літургія, яку очолять священнослужителі, пройде в неділю 22 серпня під відкритим небом у Київському соборі Святої Софії. Початок – о 9 годині.

Також о 10 годині 21 серпня в Михайлівському Золотоверхому соборі відбудеться урочиста зустріч і вдячна молитва Вселенського патріарха з нагоди його прибуття в Україну.

Як відреагували віряни МП на запланований візит – можна побачити у ВІДЕО, автор – “Одеська єпархія”:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *