Лісосмуга – під сокиру: у Савранській громаді розслідують незаконну вирубку. ВІДЕО

У Савранській громаді, що в Подільському районі на Одещині, розслідують несанкціоновану вирубку лісосмуги. Як виявилось, фермер з села Дубинове, намагаючись збільшити посівні площі, вирізав понад 1,5 кілометра полезахисної лісосмуги. Поліція відкрила кримінальне провадження, але за 2 місяці не виявила порушника.

Зрізав дерева під пень та вивіз у невідомомому напрямку, – так описують місцеві мешканці події, якими завдано непоправної шкоди природі.  Староста села Дубинове Любов Лісниченко розповідає: вирубка лісосмуг на території ведеться систематично, проте поліція реагує мало, а порушників до відповідальності не притягують.

Як пояснює землевпорядник Савранської громади, проблема виникла через те, що лісосмуга за законом нікому не належить, – не має власника, а технічну документацію на цю земельну ділянку затвердили з порушенням.

Ця лісосмуга розділяє ділянки для товарного сільськогосподарського виробництва. Коли розроблялась технічна земельна документація і присвоювались кадастрові номери, вийшло так, що внесли до неї й посадку на всю протяжність. А вже коли місцевий фермер взявся ці паї обробляти, він почав ці дерева вирізати для подальшого корчування й розорювання”,  – пояснює Віталій Вуйко, землевпорядник Савранської селищної ради.

Тим часом, з січня 2021 року набрав чинності закон, що вирішує дане питання. Так, лісосмуги віднесено до земель сільськогосподарського призначення і врегульовано передачу їх в оренду з обов’язковим влюченням до договору умов щодо утримання та збереження таких лісосмуг і забезпечення ними функцій агролісотехнічної меліорації. А потім ОТГ мають право передати лісосмуги в користування, – йдеться в законі. Однак горе-фермерам закон не писаний.

“Вирізку ніхто не має право проводити без дозволу, без комісії. – А вирізку здійснив хто? – Фермер. Тимуш Михайло Іванович”, – повідомив землевпорядник.

Тим часом у поліції пояснюють: відкрили кримінальне провадження, в рамках якого проводиться слідчі дії, тому до суду ім’я порушника назвати не можуть.

Оглянути місце незаконної вирубки прибув і представник з Любашівської міжрайонної прокуратури, який пообіцяв додтковий супровід цій справі. А також керівництво Подільського району, до якого віднедавна відноситься Савранська територіальна громада.

“Невже той врожай, який буде зібраний, образно кажучи, на цьому гектарі, може компенсувати ті насандження, які знищені? Ніколи. Адже по 50-55 років цим деревам, це життя треба прожити, щоб така лісопосадка виросла”, – резюмує Михайло Лазаренко, голова Подільської РДА.

Серед вирублених дерев – чорні клени і дуби, які є діловою деревиною, тому збитки можуть сягати великих розмірів. Свою оцінку порушенню і завданій шкоді природі мають сказати й екологи.

Більше – у ВІДЕО:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *