Автокрадіжки, грабунки і підпали в Кілії розкривають завдяки відеоспостереженню

Нові технології на варті порядку. Кілійська поліція активно використовує відеокамери, встановлені в населених пунктах Кілійської ОТГ з метою ефективніше розкривати злочини.
Як розповів СИЛІ ГРОМАД начальник поліції Юрій Мелованов, зі встановлених відеокамер інформація надходить безпосередньо у відділок. Є певні поліцейські, які мають доступ до цієї інформації. Відеозаписи допомагають оперативніше знайти злочинця, іноді навіть протягом кількох годин.
На поточний момент у Кілії функціонують 26 відеокамер. В Шевченковому, селі Кілійської ОТГ, встановлено 10 відеока мер, заразтриває перевірка підключення. Частина з них працюватимуть в режимі он-лайн.
Проект з залучення інформації з відеокамер для розкриття злочинів стартував в 2017 році, коли в Кілії були встановлені перші 12 камер, і повноцінно запрацював в 2019 році.
За неповних два роки завдяки відеофіксації розкриті не тільки хуліганства, але і серйозні злочини, в тому числі викрадення автівок, підпали, ДТП, розбійні напади. Наприклад, в перші дні роботи камер відеоспостереження були розкриті два грабежі, вчинені неповнолітніми. Розкрито і резонансний злочин – крадіжка 8 люків з вулиць Дунайської, Гагаріна, Поліни Осипенко.
«Гарячим слідом» були відслідковані пересування двох жителів (16 і 17 років) села Ліски, які спочатку викрали в Кілії велосипед, а пізніше, чекаючи попутного транспорту, вирвали сумку з рук жінки.
І ще одна цікава справа була розкрита завдяки камерам відеоспостереження, розповів Юрій Мелованов. У Кілії, в мікрорайоні КССРЗ, жінка, щоб закрити аптеку, відклала убік свою сумочку, яку одразу підхопив молодий чоловік і зник між будинками. Знаєте, що допомогло поліції? Хода, зафіксована на відеокамеру. Виявилося, що крадіжку сумки скоїла дівчина, переодягнута в чоловічий одяг. Повернувшись в свій колишній образ, вона намагалася зняти готівку через банкомат, де й була затримана. Про ефективність використання системи відеоспостереження свідчить і статистика, яку навів головний поліціянт Кілійщини.
«Як показує практика, там, де встановлені відеокамери, значно скорочуються всі прояви злочинної діяльності. Ключову роль тут відіграють профілактика і попередження. Є такий функціонал, як контроль за рухом транспортного засобу: при необхідності система зчитує держномери і в автоматичному режимі може відстежити всі пересування конкретного авта. Це значно спрощує і прискорює процес проведення оперативних робіт. Відзначуємо спад здійснення незаконних заволодінь автотранспорта до 70 відсотків. На допомогу нам надаються і відео з камер, встановлених в Струмку і Спаському» – пояснив Юрій Мелованов.
На його думку, впровадження сучасних технологій на цьому не зупиниться. Крім вже діючих камер, які зчитують держномери транспортних засобів, планується встановити відеоспостереження з розпізнаванням осіб. Наступним кроком можуть стати розвішані в громадських місцях QR-коди. Відсканувавши їх на свій смартфон, користувач може потрапляти на сайт і залишити свою скаргу про порушення громадського порядку. До того ж і додати до заяви фото- і відеоматеріали.
Автор – Наталя Журьян
Р. S. Як повідомив очільник Кілійської поліції, проведено тендер, закуплені камери відеоспостереження, які планується встановити на території Вилківської ОТГ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *