Сумнозвісна керівниця Нацпарку на Одещині не допустила на перевірку… ревізорів

Аудитори Південного офісу Держаудитслужби не змогли розпочати ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності Національного природного парку «Тузловські лимани».

Про це повідомила пресслужба Південного офісу Держаудитслужби.

За її інформацією, виконуюча обов’язки директора парку Ірина Вихристюк відмовилася допускати їх до проведення ревізії, попри введену кримінальну відповідальність за перешкоджання роботі державних аудиторів.

Зокрема, аудитори мали перевірити інформацію, яка надійшла наприкінці минулого року в депутатському зверненні до Південного офісу Держаудитслужби щодо можливого неефективного чи незаконного використання бюджетних коштів, виділених НПП «Тузловські лимани».

Щодо потреби проведення такої ревізії до державних аудиторів також звернулася Управління Служби безпеки України в Одеській області.

Спершу керівниця парку повідомила державним аудиторам, що перевірка неможлива у зв’язку із відрядженням до міста Бургас (Республіка Болгарія). У парку начебто були відсутні інші співробітники, які мають право надавати всі необхідні документи та інформацію про діяльність установи. З цих причин початок контрольного заходу було перенесено.

Після повернення з відрядження аудитори надали Ірині Вихристюк програму ревізії та направлення встановленого зразка про проведення заходу фінансового контролю, як це передбачено чинним законодавством, проте в.о.директора відмовилася підписувати ці документи.

За фактом недопуску до проведення ревізії Південний офіс Держаудитслужби надіслав повідомлення про вчинення кримінального правопорушення відповідно до вимог статті 3511 Кримінального кодексу України до Головного управління Національної поліції в Одеській області.

Про численні скарги на діяльність керівництва “Тулівських лиманів” з боку жителів суміжних з ним громад, СИЛА ГРОМАД не раз розповідала у своїх публікаціях. Так, у 2021 році очільниця нацпарку Ірина Вихристюк особисто віддала в розпорядження підпорядкований їй заповідний ліс в Лебедівці, – наближеним підприємливим “активістам”. Розміщений там дитячий табір наніс великі збитки природі: Державна екологічна служба склала акт про порушення, була задіяна місцева поліція, та покарання винних “дивним чином” не відбулося.

Пізніше до розслідування порушень Закону керівництвом “Тузлівських лиманів” підключились і в Одеській ОВА, і депутати обласної ради. Псевдо-екологічну діяльність почали актино обговорювати у соцмережах:

Ще один кримінальний епізод розкрадання коштів Парку бандою Вихристюк на суму 803 тис. грн виявило саме Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів. Про цей злочин Міндовкілля повідомило Національну поліцію України листом від 02.04.2021 р. №25/7-11/6821-21. Було відкрито кримінальну справу №012021162240000428 за тією ж ч.2 ст.191 Кримінального кодексу України – привласнення чи розтрату чужого майна, яке було ввірене особі або перебувало в її віданні. Справу розслідувало те ж саме відділення №2 Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області, що і попередню.
Суть цієї справи у тому, що Вихристюк придбала замість нового протипожежного трактора МТЗ 892 з обладнанням б/у міні-трактор у свого знайомого за набагато меншу суму, а кошти відмила через укладені фіктивні договори з ФОП Савченко Л.Л. та ФОП Мукієнко Р.М.. Для того щоб запобігти тендерних закупівель Вихристюк уклала з цими фопами 19 фіктивних договорів на допорогові суми. На папері трактор був придбаний по запчастинам, тобто окремо двигун, колеса, кабіна, сидіння, шасі, гальмівна система, комплектуючі, плуг, косарка, пластикова ємність на 5000 л…. Про те яким чином, ким і за які кошти це все було зібрано до купи в електронному майданчику Prozorro не знайшлося. Мабуть Вихристюк з Русєвим самі гайки крутили. Справа закрита за терміном давності. Вихристюк банально відмовилась від своїх підписів на договорах, а поліція робила вигляд, що шукає хто ж ці договори все ж таки підписував та перерахував фопам кошти, проводячи тривалі почеркознавчі експертизи. Вкрадені кошти державі знову не повернуті”, – йдеться в дописі Ірини Лоза.

Багатьох жителів громад колишнього Татарбунарського району цікавить питання: як стільки років горе-очільникам “Тузлівських лиманів” вдається уникати покарання? Відповідь – на поверхні. Багаторічний помічник і особистий адвокат пані Вихристюк, Максим Попов, є… радником з екологічних питань Генпрокурора.

Як повідомляють небайдужі громадяни, саме Попов “лобіює в прокуратурі інтереси Вихристюк і Русєва, закриває їх кримінальні справи – це їх «криша» в прокуратурі. То він на засіданні Генеральної прокуратури, то у Єрмака на нараді, всюди обговорює стан захисту природно-заповідного фонду. А в цей час його «підопічні» – кримінальні елементи, цинічно розкрадають державні кошти під час війни.  Такі як Попов, Вихристюк, Русєв… дискредитують державу, підривають довіру у суспільства до органів влади, правоохоронної системи, правосуддя”.

Нагадаємо, нещодавно журналісти Суспільного опублікували інтерв’ю з науковцем, який зруйнував тезу еколога Івана Русєва (провідного спеціаліста “Тузлівських лиманів”) про нібито 50 тисяч загиблих дельфінів у Чорному морі внаслідок війни, що багато говорить про “фаховість” очільників нацпарку на Одещині.

Довідково:

Ірина Вихристюк – виконувачка обов’язків керівника НПП «Тузловські лимани» понад шість років – з січня 2018 року. Проводити конкурс та укладати контракт на постійній основі з фахівцем на зазначену посаду має Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, яке є вищим органом управління НПП «Тузловські лимани».

Нагадаємо, минулого 2023 року мешканці Лиманської, Тузлівської та Дивізійської громад зверталися до Міністерства з проханням усунути від посад сумнівний тандем Вихристюк-Русєва та провести чесний і неупереджений конкурс очільника “Тузлівських лиманів”.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *