Про острів Зміїний пам’ятають аж у Греції

Кілійський школяр представив Україну на науковій конференції.

Неординарна подія об’єднала двох педагогів Кілійського НВК «ЗОШ №3-ліцей» Олену Олегівну Орищак, Юрія Володимировича Череньова і їхнього учня Євгена Недельчева, яким випала честь і можливість взяти участь у міжнародній практичній конференції, присвяченій Ахіллу.

Греки дуже оберігають свою історію. І мова не тільки в сентиментальності. Тут змогли історичну спадщину зробити культом туристичної індустрії. У побратимів Фарсали і Кілії (скоро рік, як міста підписали договір про співпрацю) переплетені шляхи стародавнього історичного минулого.

Кілію і Фарсалу, об’єднує герой Троянської війни Ахіллес. Ахілл народився в грецькій Фарсалі, а над островом Зміїний, який зараз входить до складу Кілійського району, згідно з легендою, був розвіяний його прах. Легендарного земляка настільки шанують в Фарсалі, що Ахіллесу і його відображенню в історії і літературі присвячена ціла міжнародна конференція, на яку фарсальці не забули покликати побратимів.

І, вже налагоджені між школою Фарсали і Кілійською третьою, дружні зв’язки сприяли цьому. Про поїздку і участь у конференції Олена Орищак і Володимир Череньов розповідають захоплено, оскільки для них це був перший досвід роботи за кордоном.

Ця конференція проводиться в Фарсалі один раз у п’ять років, – ділиться Олена Олегівна. – Це була друга конференція. У насиченій триденній програмі взяли участь 49 осіб, представників різних країн включаючи Італію, Іспанію і саму Грецію. Україну представляли ми з Женею. Юрій Володимирович виступив в якості мого перекладача. А Євген доповідав англійською мовою. Крім нас в числі учасників з України був і Одеський пошуково-історичний клуб «NAVAREX», очолюваний професором історії університету ім. Мечникова Олексієм Терещенко. Це знайомство для нас стало знаковим. «NAVAREX», маючи в своєму розпорядженні усе необхідне обладнання, займається підводними дослідженнями в акваторії острова Зміїний”.

Доповідь Євгена з розповіддю про острів Зміїний, який є предметом особливого інтересу грецької сторони, своєрідно передував виступу одеського клубу, який присвятив свої дослідження судну, затонулому в акваторії українського острова. Археологи запевняють – це давньогрецьке торгове судно другої половини IV століття до н. е. Дослідники назвали його «Зміїний-Патрокл», в честь кращого друга Ахілла – Патрокла.

Діти, які розвиваються в декількох напрямках, а серед них і Євген Недєльчев, на думку Олени Орищак, ближчі до успіху. STEАM-освіта – світовий тренд, що прийшов в Україну. Це симбіоз кількох наук, помножений на креативність і пошук.

STEM – абревіатура: S (science) – наука, T (technology) – технології, E (engineering) – інженерія, M (mathematics) – математика. Багато хто бачить в STEAM-освіті здатність змінити економіку нашої країни, зробити її більш інноваційною та конкурентною.

Саме такий різнобічний розвиток, зокрема знання англійської та захоплення історією, дозволило Євгену Недельчеву, учню 9 класу Кілійського НВК «ЗОШ №3 ліцей», стати учасником міжнародної конференції. Сам Євген про свою участь у форумі згадує як про важливу подію:

Враження глибокі! Я отримав безцінний досвід виступу перед серйозною аудиторією – професорами і академіками світового рівня. І досвід підготовки до участі в такому масштабному заході. Та й сама подорож теж свого роду досвід, оскільки для мене це був перший виїзд за кордон. Додатково попрактикуватися в англійській мові, хоча у жителів Греції англійська не особливо поширена. Але на форумі все спілкувалися англійською, і свою доповідь я читав англійською. Пам’ятне рукостискання мера Фарсали. Ми побували в школі нашого міста побратима, де і учні, і вчителі нам були дуже раді. Ми запросили їх знову в гості в нашу школу. Але найцінніше – це знайомство з групою дослідників з Одеси. Маю велику надію, що нам вдасться ще попрацювати”, – розповів дев’ятикласник.

Попереду у Євгена ще є час для самовизначення, хоча, як він зізнався, планує, що свою професію, за прикладом батька Олександра, зв’яже з комп’ютерними технологіями. А поки продовжить вивчення англійської мови та інших цікавих йому наук.

Знаковою для всіх виявилася і зустріч з мером Фарсали. Аріс Карахаліс отримав гостинці, які кілійські делегати передали від імені школи. Пам’ятним для кілійців стало і відвідування школи Фарсали, де їх зустрічали як давніх знайомих. Наші мандрівники зізналися, що були кілька збентежені тим, як підходять в сфері освіти Греції до питань облаштування. Грецька школа в естетичному плані разюче відрізняється від нашої, звичної затишно-домашньої, і нагадує більш консервативну студентську систему.

Свої спогади про перебування в Фарсалі третій учасник – Юрій Череньов підкріплює численними фото, які знову занурюють кілійських мандрівників в приємні спогади про свій зимове перебування в сонячній Греції.

Фінансування поїздки (переліт в обидва кінці) здійснювалося за рахунок міського бюджету згідно з цільовою програмою міжнародного співробітництва. Перебування в самій Греції забезпечила приймаюча сторона. А участь кілійців в конференції стало черговим кроком міст побратимів – Фарсала і Кілія – назустріч один одному.

Автор – Анна БУЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *