Як працює Візирський інклюзивно-ресурсний центр?

Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Визирської сільської ради — сучасна багатопрофільна організація, яка відома не тільки на території Визирської громади, а й далеко за її межами. За роки своєї праці спеціалісти центру надали кваліфіковану допомогу сотням дітей та їх батькам.

З початком війни, коли багато людей були вимушені переїхати та оселитися в населених пунктах громади, фахівці ІРЦ прийшли на допомогу й таким сім’ям, включаючи ті, в яких підростають дітки з особливими потребами.

Тетяна Зволинська, директор ІРЦ Визирської сільради

Першочергова психологічна підтримка була потрібна батькам, бо саме вони зверталися за консультацією до психолога. Що взагалі відбувається, що відбувається з дитиною, як змінилася її поведінка, змінився настрій? Всім хто звертався і продовжують звертатися сьогодні, психолог надає консультацію та підтримку таку, як того потребує ситуація. Ми намагаємось підтримати батьків, заспокоїти і надати професійну допомогу.

В обов’язки фахівців Інклюзивно-ресурсного центру входить робота з дітьми, які проживають на території Визирської громади. Вони також працюють з дітьми з сусідніх громад. За договорами співпраці центр надає допомогу Красносільській та Чорноморській селищним радам.

Тетяна Зволинська, директор ІРЦ Визирської сільради

Ми проводимо комплексну психолого-педагогічну оцінку, надаємо методичні рекомендації для того, щоб якісно і правильно оформити інклюзивне навчання для дітей. На сьогодні у нас в центрі 66 дітей з трьох громад. Також до нас звертався Красносільській дитячий інтернат, з ним проводиться робота. Ми проводили комплексну оцінку для дітей.

Спеціалісти ІРЦ також постійно підвищують свою кваліфікацію, це самоосвіта за допомогою різноманітних профільних семінарів, а також спеціалізовані курси. Сьогодні є безліч навчальних програм, завдяки яким фахівці центру можуть отримати досвід з сучасних напрямків та програмам роботи з дітьми з особливими потребами.

Юлія Соболєва, фахівець-консультант, психолог.

Юлія Соболєва, фахівець-консультант, психолог

Основна частину мого надбання за минулий рік і за теперішній це саме ПТСР, я більшість курсів і семінарів проходжу саме на цю тему. Я є учасником всеукраїнського курсу від ЮНІСЕФ по ПТСР, а саме по травмах. Оскільки наразі, нажаль, це дуже актуальна тема. Також я проходила курси по сенсорній інтеграції для того, щоб більше розуміти потреби дітей. Зараз із найголовніших, це курси з альтернативної та додаткової комунікації. Тобто для дітей, які не розмовляють, я розробляла карти та піктограми, щоб розуміти, як це робити і щоб навчити цього дітей.

Своїм досвідом та напрацюваннями фахівці центру намагаються ділитися в першу чергу з батьками. Сучасні технології дозволяють знімати цікаві навчальні відеоролики з використанням підручних засобів. Кожний ролик спрямований на опанування різноманітних методик розвитку.

Катерина Грабовська, фахівець-консультант, вчитель-логопед.

Катерина Грабовська, фахівець-консультант, вчитель-логопед

Наші фахівці допомогли запустити офіційний сайт. Також у нас є Youtube-канал і в соціальних мережах сторінка. Ми туди додаємо різноманітну інформацію, пам’ятки, консультації для батьків, картинки, визначні дати. Також ми знімаємо ролики — маленькі відео. Вони дуже цікаві і можуть допомогти вихователям та вчителям у роботі з дітками, тобто з різними нозологіями. Це прості коротенькі ролики з використанням підручних матеріалів. Батьки можуть зайти і подивитися, це те, що в них є вдома.

На сьогодні у «Інклюзивно-ресурсному центрі» Визирської сільської ради є одна проблема — нестача спеціалістів. В наявності вільні вакансії — вчителя-дефектолога і медичної сестри.

Джерело – Лиманська Агенція новин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *