Подалі від Москви: в Одесі перейменували два райони і проспект

Одеська міська рада 3 травня перейменувала два з чотирьох районів міста: Малиновський став Хаджибейським, а Суворовський – Пересипським. Про це йдеться у повідомленні міськради.

ОдесаСуворовський район отримав назву Пересипський на честь старішого мікрорайону Одеси. Малиновський район перейменовано в Хаджибейський. Ця назва відсилає до давньої історії нашого міста. Хаджибей (Гаджибей, Качибей, Коцюбіїв) – поселення із замком та стоянкою для суден, що розміщувалося на місці сучасної Одеси. Перша письмова згадка про порт Качибей датується 1415 роком”, – зазначено в ньому.

Нагадаємо, маршал Родіон Малиновський, ім’я якого носив один з чотирьох районів Одеси, був радянським військовоначальником, міністром оборони СРСР, “героєм Югославії”.

Між тим, в Одесі ще залишається вулиця Малиновського, названа на честь радянського діяча.

Суворовський район м. Одеси був утворений 9 грудня 1979 року президіумом СРСР, а у 2002 році до нього приєднали “Ленінський” район.

Окрім цього, депутати підтримали перейменування Олександрівського проспекту в центрі міста на проспект Українських Героїв.

Зазначимо, що перейменований проспект відпочатку мав назву Великий, з 1820 року – Олександрівський (на честь імператора Олександра II), у 1927-1944 – проспект Петра Шмідта, у 1944-1961 – Сталіна, у 1961-1995 роках – Миру. Він іде від вулиці Буніна до вулиці Пантелеймонівської, але переривається Старобазарним сквером. Це єдина вулиця в центрі Одеси, що має (в основній свої частині) бульвар посередині.

Своєю чергою, Курганську вулицю, що на “Ленселищі” (теж, до речі, не декомунізована народна назва), перейменовано на Курганну, а назву Брестської вулиці, що в районі Застави, змінили на Берестейську. Крім того, тупик Байкал, розташований в районі Аркадії, став Калиновою вулицею.

One thought on “Подалі від Москви: в Одесі перейменували два райони і проспект

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *