Визирська громада отримала генератори від проекту USAID «Говерла»

До Визирської сільської ради на Одещині прибули три промислові надпотужні дизельні генератори. Обладнання доставлено, як допомога громаді від міжнародного проєкту USAID «Говерла», що працює за для підтримки органів місцевого самоврядування і реформи децентралізації в Україні.

“Ми брали участь у конкурсі. Ми показали, що ми спроможні, що можемо співпрацювати, внести щось корисне з власного досвіду. Нас відібрали, як одну з громад, яка може вчитися сама і навчити власному досвіду інших”, – розповіла Наталя Бянова, заступниця Визирського сільського голови.

Крім того, на умовах гранту який «Говерла» надала Визирській громаді, сільрада вже отримала 5 генераторів побутової потужності та обладнання для рятувальників. А зараз отримали ще 3 генератори, щоб забезпечити наші об’єкти критичної інфраструктури, медичні заклади, школи, водонапірні башти на випадок знеструмлення електромереж, пояснюють в громаді.

Два генератори потужністю 65 кВт планується встановити для підтримки системи електропостачання Першотравневої амбулаторії та школи у селі Кордон.

Генератор потужністю більш ніж 90 кВт планують встановити у селі Визирка.

“На цей генератор ми хочем під’єднати сільраду, комунальне підприємство, Дім культури, можливо й Визирську школу. Для цього потрібно побудувати додаткові електромережі, щоб генератор встановити стаціонарно на фундаменті. Це буде економія пального і непотрібно буде вмикати безліч маленьких генераторів на всі ці об’єкти”, – пояснив Валерій Стоілакі, Визирський сільський голова.

Місцева влада своєчасно розробила стратегічний план розвитку громади, в рамках якої залучає грантові кошти від різних партнерів.

“Ця робота в нас буде продовжуватися. Ми зустрічали гостей, які були з USAID «Говерла». Ми обговорювали проблеми, які в нас є. Це стосується і законодавчих моментів і питань залучення молоді, щоб підвищити громадську активність. За результатами цієї зустрічі у нас вже запросили анкету, чого б ми хотіли для облаштування нашої громади з технічних питань. Ми відповіли, що нам зараз потрібен потужний екскаватор”, – додає заступниця голови.

Для залучення грантів та з інших питань щодо інвестицій у громаду, Визирська сільрада свого часу створила окремий підрозділ — «Агенцію сталого розвитку».

Проєкт USAID «Говерла» крім Визирської громади, обрав ще 9 громад Одеської області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *