Транскордонна співпраця: лідери громад з Одещини й Молдови спільно працюють над інвестиціями. ВІДЕО

Російська агресія, яка знищує людей і руйнує інфраструктуру, пришвидшила процес інтеграції України й Молдови до Євроспільноти, тож місцеве врядування разом вирішило зробити спільні кроки для розвитку своїх територій. 28 квітня на території гостинної Республіки Молдови відбувся Міжнародний форум “Бессарабський Технологічний Хаб”. Лідери громад з України й Молдови зустрілись для обговорення питань прикордонних громад в умовах викликів для створення спільної концепції  стійкого розвитку своїх територій. Україну на форумі представляли дві громади з Одещини – Бородінська селищна з Болградського району та Петропавлівська сільська Білгород-Дністровського району.

Про це повідомляє СИЛА ГРОМАД, яка побувала на міжнародному заході.

І молдовські, і українські громади мають схожі проблеми: це обмежені економічні можливості, бо ж на цих землях розвивається переважно агросектор.

Існує й фактор “периферійності” цих територій: велика віддаленість від великих міст та бізнес-центрів, бідність і нерозвинутість невеликих громад порівняно з муніципалітетами. Крім того, серед низки викликів – російська війна на території України, а крім того, й зміна клімату, демографічна ситуація, епідемія “ковіду”. А ще – затяжний перехідний період соціально-економічної трансформації.

Проте ці виклики можна подолати спільно, поєднавши зусилля у транскордонному режимі співробітництва, – вважають ініціатори заходу. Місцеве врядування вже готове застосувати європейські підходи та інструменти розвитку.

Один з них – планування територій за допомогою спеціального геопортального додатку, який на форумі презентував Іван Кюссе, голова Бородінської селищної ради.

“Держава Україна починається з кордону. Так як наша громада межує з Молдовою, наш шлях, шлях Бородінської громади це крок до Євросоюзу. Ми вже працювати в одному з європейських проєктів, це “Єврорегіон Нижній Дунай”, в якому беруть участь Україна, Молдова й Румунія. Я завжди кажу, що край Одеської області, життя на периферії, має багато мінусів, але мудрість керівника – перетворити ці мінуси на великий плюс. Тому той фактор, що ми є на кордоні з Республікою Молдова, потрібно використати на повну силу”, – розповів  Іван Кюссе, голова Бородінської селищної ради.

ПуркарьУ роботі форуму взяли участь міністр економіки та енергетики Республіки Молдова, посол США та представник USAID у Молдові, голова конгресу самоврядування. Йшлося про інвестиційну привабливість, розвиток економіки, туризму, та енергозбереження.

В рамках заходу відбулось і укладення дипломатичних стосунків,– мери міст Штефан Воде та румунського міста Ясси, яке історично було столицею Молдавського князівства, підписали двосторонню угоду про міста-побратими.

Наукове крило української делегації презентував Одеський національний технологічний університет, який у співпраці з Петропавлівською громадою створив проект новітнього розвитку виноградарства, який враховує вигоди і ризики каонкретної території. Серед них – гостра нестача води у місцевих річках та водоймах. Петропавлівська сільська рада з Одещини подбала про дієві механізми співпраці з молдовською стороною:

“Ми свій розвиток хочемо почати з того, що хочемо відкрити кордони з Республікою Молдова, бо ми бачимо багато інвестиційних проектів, які можемо впроваджувати разом. Щоб і в нас, і в них вдосконалювались та процвітали громади та поліпшувались умови проживання кожного мешканця. І екотуризм ми хочемо розвивати в цьому плані, щоб люди приїжджали до нас, і національну культуру,  – ми до речі, маємо на своїй території три школи, де діти мають можливість вивчення рідної молдавської мови. Тому прагнемо більшої взаємодії з сусідами, аби потужніше розвиватися“, – поділилась  Оксана Чернова, голова Петропавлівської громади.

Іван КюссеВласним досвідом створення агроекологічного  кластеру поділився з присутніми Олександр Паларієв, засновник комплексу “Фрумушика нова”, що діє у співпраці з Бородінською громадою. Село з молдавською назвою та корінням увібрало в себе кращі практики екотуризму та прагне зацікавити туристів з Європи новими туристичними локаціями на півдні Одещини. Серед них – проект “Семисотка”, презентація якого скоро відбудеться на території Петропавлівської громади.

З боку молдовських партнерів пізнавальною виявилась презентація “Винні дороги Молдови”, як туристичний проект, який залучає робочі місця, дає доходи в місцеві бюджети та просуває державу на міжнародному рівні. Цікавими стали технологічні новинки в енергозбереженні та презентація виробника “розумних будинків”: комфортні, екологічні будівлі з’являються у будь-якому місці, де забажає інвестор. Навіть якщо це віддалений куточок, де має з’явитися ресторан, готель чи кемпінг.

Про “місто іновацій” розповів і господар міжнародного заходу – примар м. Штефан-Воде Владислав Кочу.

Громада, яку він очолює, є районним центром Молдови і межує з територією України. Тут діє адміністрація, ліцей, два дитсадка, професійна школа, всього мешкає 7,5 тисяч мешканців. Крім того, тут діє вільна економічна зона, хоча ще півтора роки тому на місці Хабу, де ми зустрічаємось, було порожнє поле. Пану Владиславу вдалося залучити сюди інвестора з Швейцарії, переконати його вкласти кошти у розбудову цього місця, щоб таким чином зацікавити промисловців і фермерів,  які відкривають тут робочі місця. Зокрема, з дня на день чекають нових резидентів з Туреччини, які збираються започаткувати тут виробництво електротоварів і дуже розраховують, що зацікавляться нові партнери з України.

Голова міста зізнається: вірить у швидку перемогу України у війні з російськими окупантами, і пишається своїми земляками, людьми, які з перших днів зуміли допомогти тисячам українських біженців.

“Радію, що півроку познайомився з з керівниками громад, Іваном Кюссе, Оксаною Черновою з Петропавлівки, паном Стефановичем, –  щоб зараз тут, разом з партнерами з Молдови, ми змогли об’єднатись того, щоб вирішити спільні проблеми, які стають глобальними. Війна, криза біженців, навіть забезпечити людей продуктами, дефіцит води, проблеми екології  – усе це ми можемо вирішувати спільно. Тим більше в тому контексті, що Україна і Молдова обидві є кандидатами на вступ до Євросоюзу”, – поділився примар  Владислав Кочу.

Наступна зустріч у форматі міжнародної співапраці планується на українській землі: Бородінська громада, як місто-побратим Штефан-Воде, запрошує партнерів до себе.

На знак дружби мери обох муніципалітетів залишили свої підписи на українському стягові, – як символ скріплення міжнародної співпраці однодумців, найближчих друзів-сусідві.

І хоч південь Одещини і сусідньої Молдови завжди вважався історичною периферією Європи, активна бізнесова спільнота разом з наукою готові відкрити двері інвесторам, туристам та всім зацікавленим. Тим більше, що період післявоєнного відродження стане тим ускорювачем, який дозволить краще і ефективніше інтегруватись в европейські процеси.

Більше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *