Історичний центр Одеси – під захистом ЮНЕСКО: що це означає?

Включення історичного центру Одеси до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під загрозою надає місту певні гарантії безпеки і дає вказівку владі щодо впорядкування території.

Про це заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в ефірі телемарафону.

“Це означає певні гарантії безпеки над небом Одеси, тому що це певною мірою захист для Одеси. З іншого боку, це також вказівка для місцевої влади, для центральної влади почати впорядковувати історичний центр Одеси. Так само, це гарантія того, що всілякі будівлі та будівництво в центрі Одеси чи руйнування вже будуть неможливі, тому що це порушення правил ЮНЕСКО”, – сказав міністр.

Він також зауважив, що це рішення надає Одесі доступ до можливостей і ресурсів ЮНЕСКО.

Але, у першу чергу, з точки зору війни, з точки зору сигналу для світу, це говорить про те, що країна продовжує не тільки воювати, а й берегти свою спадщину, історію і культуру, і говорить про те, що ми здатні протидіяти ворогу”, – наголосив Ткаченко.

ТрухановНагадаємо, про визначну подію повідомив мер Одеси Генадій Труханов.

«Велика Перемога складається з маленьких. Проте сьогоднішня сесія ЮНЕСКО – це не просто перемога для Одеси та України. Це, насамперед, перемога цивілізованого світу над варварством. Це історичний та символічний подарунок одеситам на день народження нашого Президента Володимира Зеленського. І я щиро дякую Володимиру Олександровичу за неймовірну підтримку Одеси в питанні включення нашого міста до Основного списку ЮНЕСКО. Глибока подяка членам робочої групи, які зробили все можливе й неможливе, аби нашу мрію було втілено у реальність. Це наша спільна перемога, наступною після якої неодмінно буде довгоочікувана перемога у війні та мирне українське небо», – наголосив мер Одеси Геннадій Труханов за результатами рішення ЮНЕСКО.

Очільник МКІП назвав рішення комітету ЮНЕСКО історичною подією. При цьому, за його словами, російська делегація “просто знущалася з процедур і регламенту для того, щоб або затягнути, або взагалі відкласти це питання”.

Як повідомлялося, Комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включив культурно-історичну пам’ятку “Історичний центр міста-порту Одеса” до Списку Всесвітньої спадщини під загрозою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *