У серці одеської Бессарабії з’явився музей української культури

12 січня 2023 року у мальовничому селі Михайлівка Саратської селищної ради урочисто відкрився музей української культури. Відтепер мешканці багатонаціональної громади не тільки більше знатимуть про своє коріння, а й зможуть побачити предмети старовини в експозиціях, зібраних в родинах селян та земляків. У селищній раді відзначили, що відкриття музею є особливо символічним у час військової агресії РФ, яка знищує культуру та історичну спадщину українців.

Ініціаторкою створення музею була місцева ентузіастка Надія Спориш. Саме вона зібрала перші експонати для нього — зокрема, предмети побуту і фотографії давніх часів. Адже Михайлівка – справжнє козацьке село, де українські традиції глибоко пустили коріння у побут її мешканців. Тож відкриття музею є напрочуд символічним у час військової агресії російської федерації, коли знищується саме культура та історична спадщина, повідомили в селищній раді.

Презентувати та відкрити музей прибув виконавчий комітет Саратської селищної ради на чолі з головою Вікторією Райчевою.
Захід розпочався з виступу юних колядників, які віршами побажали гостям здоров’я, щастя, радості та багатства. Сторінками історії заснування Михайлівки зачарувала присутніх господиня музейної кімнати Тетяна Муренко. Вона розповіла про перших поселенців та засновників багатонаціонального села, яке наступного року святкуватиме свій 200-річний ювілей та підкреслила, що відкриття музею- велика подія, гордість і честь для кожного селянина.

Найбільше музей пишається вишитою картиною «Україна» – вона створювалася протягом 20 років стежками жінок, що перебували у місцевому пологовому будинку.

У перспективі музей планують перетворити на справжню туристичну памʼятку — втім, для цього йому потрібне більш придатне приміщення.

Продовжила розповідь Надія Спориш, ентузіастка музейної справи. Надія Гаврилівна була ініціаторкою створення музею, збирала перші експонати, та продовжує збирати зараз. Затамувавши подих, гості дізнавалися історію кожної реліквії, яка виступає свідоцтвом духовного багатства української нації і своєю невичерпною жагою до життя є моральним орієнтиром для молодого покоління. Фотографії давніх часів, предмети побуту – все, здавалося, говорить з присутніми та розказує про своє минуле.

Найбільше музей пишається вишитою картиною «Україна» – вона створювалася протягом 20 років стежками жінок, що перебували у місцевому пологовому будинку.

У перспективі музей планують перетворити на справжню туристичну памʼятку — втім, для цього йому потрібне більш придатне приміщення.

Як підкреслила голова Саратської громади Вікторія Райчева, саме село Михайлівка є колискою зародження української національності у цій частині Бессарабії, тож відкриття музею української культури – надзвичайно важлива подія для всіх нас. Селищний голова пообіцяла всіляко сприяти розвитку музею, бо без поваги до минулого, немає майбутнього.

Піднесеного настрою присутнім додало музичне привітання від жіночого вокального ансамблю “Сузір’я”.
Фінальною крапкою візиту став огляд пункту обігріву, розташованого у будинку культури. Голова громади подякувала за якісну роботу в його облаштуванні та наголосила, що у перспективі він може використовуватися як “Пункт Незламності”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *