Бузковий гай, озеро, готель: у Бородінській громаді за кошти ЄС відновлять старовинну садибу родини Стурдзе

Бородінська громада Болградського району Одеської області підписала договір на участь громади в Європейському грантовому проєкті Румунія-Молдова-Україна, який передбачає  виділення коштів ЄС на розвиток пам’яток історії та туризму в розмірі 200 тисяч євро.

Про це розповів голова Бородінської громади Іван Кюссе.

За словами Івана Георгійовича, на благоустрій територій, пов’язаних з родиною Стурдзе в селі Лісне, передбачено сто тисяч євро, які підуть на розчищення озера, території навколо нього та  готель.

Довідково.

ЛіснеЗгідно даних Стратегії розвитку Бородінської селищної ради на 2023 – 2027 роки, на території громади є історичне місце – це село Лісне (до 1945 року – Манзир). Манзир було володінням, що належало старовинному молдавсько-румунському боярському роду Стурдза, зокрема чиновникові Міністерства закордонних справ Олександру Скарлатовичу Стурдза та його сестрі графині Роксанді Скарлатівні Едлінг.

До 1848 року Манзир став володінням князя Євгенія Григоровича Гагаріна. Неподалік від села розташований на автошляху місцевого значення пункт пропуску через молдавсько-український кордон Лісне-Сеіць, що має статус міждержавного.

Для збільшення потоку туристів з іноземних держав планується реорганізація пункту пропуску Лісне-Сеіць з міждержавного в міжнародний.

Село Лісне мають намір зробити центром туризму Бородінської громади. Поблизу села розташовано ботанічний заказник державного значення “Староманзирський”, ландшафтний заказник місцевого значення Діброва Могилевська. Тут росте унфікальний бузковий гай та ліс, котрий був висаджений ще графинею. А в центрі села розташоване велике озеро, яке стане місцем відпочинку для туристів. Це озеро та оточуюча його територія донині є практично не засвоєною туристичною цілиною.

Вже у 2023 році мала відбутися реконструкція будівлі під готельний комплекс. Також було заплановано відкриття магазинів, кафе, місць для паркування автівок. Дім, де мешкали боярський рід Стурдза, зберігся в первозданному вигляді. Виноробний завод, збудований вже у XX столітті поруч з історичним будинком, не зруйнував його автентичності.

Поруч знаходиться школа, в якій відкрили музей-пам’ятник для туристів, якщо цікавляться історією краю. У планах – створення Центру туризму «Старий Манзир», який маєвсі шанси стати визначною зупинкою на туристичному маршруті  «Дорога вина та смаку» Української Бессарабії. Проєкт об’єднує виробників локальних вин та традиційних харчових продуктів, які надають етногастрономічні послуги на власних локаціях та пов’язані в єдину систему туристично-рекреаційних маршрутів, що проходять територією української Бессарабії.

One thought on “Бузковий гай, озеро, готель: у Бородінській громаді за кошти ЄС відновлять старовинну садибу родини Стурдзе

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *