Зруйнований шедевр: в Одесі вибух пошкодив Воронцовський палац. ВІДЕО

Російські загарбники продовжують цинічно атакувати та знищувати цивільну інфраструктуру українських міст. Так, внаслідок нещодавнього ракетного обстрілу Одеси було пошкоджено знаменитий Воронцовський палац, який разом з пам’ятником Дюку де Рішельє та Потьомкінськими сходами є справжньою візитівкою й архітектурною пам’яткою Південної Пальміри.

Зокрема, як наголосив Одеський міський голова Геннадій Труханов, через ракетний удар вибуховою хвилею було пошкоджено вікна та ліпні деталі, якими прикрашений фасад споруди.

“У зв’язку з цим я хочу ще раз звернутися до міжнародної організації ЮНЕСКО з проханням про внесення Одеси до списку світової спадщини. Ми маємо берегти унікальну архітектуру нашого міста не лише для одеситів, а й всього світу”, — наголосив Геннадій Труханов.

Нагадаю, що Воронцовський палац було споруджено у 1827 році за проєктом італійського архітектора Франса Боффо в стилі ампір. Побудований як резиденція графа Воронцова, згодом в різні роки в цій будівлі розташовувались штаб червоної гвардії, шаховий клуб, Палац піонерів та гуртки дитячої творчості. Палац пережив Кримську, громадянську та Другу світову війни XIX – XX століть. Він був сильно пошкоджений у квітні 1854 року внаслідок бомбардування Одеси англо-французькою ескадрою. А востаннє до 2022 року над ним проносились ворожі літаки в липні 1941 року під час бомбардування Одеси.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *