Росію треба змусити виплатити Україні контрибуцію – президент Польщі

Президент Польща Анджей Дуда заявив, що світова спільнота змусить Росію компенсувати збитки, завдані Україні через російську військову агресію.

Про це політик повідомив під час поїздки до столиці Естонії Таллінна.

“Росія має виплатити компенсацію за те, що вона зруйнувала в Україні, а винні у військових злочинах в Україні мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності”, — наголосив він.

Дуда підкреслив, що ця контрибуція піде на відновлення української інфраструктури. Він також заявив, що Україна має повернути контроль над своєю територією.

Навіть якщо війна закінчиться, це означатиме, що наслідки мають бути усунені. Україна має бути відновлена в межах міжнародно визнаних кордонів”, — зауважив польський президент.

Він також додав, що після вбивств цивільних російськими військовими жодна країна не забажає мати справу з РФ.

Людей вбивали, а потім вдавали, що нічого не сталося. Я не можу собі уявити, щоб була така можливість, щоб бізнес нормально вівся з Росією, з російськими компаніями”, — підсумував він.

Нагадаємо, 3 березня Президент України Володимир Зеленський у зверненні до Російської Федерації закликав росіян вчити слова – репарація та контрибуція. Він наголосив, що РФ відшкодує Українській державі все, що було знищено під час війни.

“Ми відновимо кожен будинок, кожну вулицю, кожне місто. Ми говоримо Росії: вчіть слова репарації та контрибуції. Ви відшкодуєте нам усе. Усе, що зробили проти нашої держави, проти кожного українця. У повному обсязі. А тих, хто загинув, ми не забудемо. Ми. Разом із Богом. Ви прийшли руйнувати наші міста, знищувати наших людей, забирати у нас усе. Усе, що нам таке дороге”, – сказав Зеленський.

Довідково. Контрибуція (Kontribution; від лат. contribuo — збираю, стягую — загальний внесок, громадський збір коштів), який використовується як примусові післявоєнні платежі, які сплачує держава, що зазнала поразки у війні, державам-переможницям.

Репарація — повне або часткове відшкодування (за мирним договором або іншими міжнародними актами)державою, що розпочала агресивну війну, збитків, заподіяних державі, що зазнала нападу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *