Керівництво непрацюючого ОПЗ “нарахувало” собі… аж 7 мільйонів премій. ВІДЕО

Керівники Одеського припортового заводу нарахували собі доплати та премії на 7 мільйонів гривень. Їх відсторонили від виконання обов’язків і зобов’язали повернути на рахунки підприємства 7 мільйонів гривень премій. Про це розповів Южненський міський голова Володимир Новацький.

Через російське вторгнення Одеський припортовий завод призупинив дію трудового договору з працівниками. Термін дії цього рішення триватиме до закінчення воєнного стану в Україні. Наказ набрав чинності 1 квітня. Він означає, що виробничі потужності заводу і його комплексу “Олімп” законсервовано, а працівники відправлені у відпустки за власний рахунок.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин, а відшкодування заробітної плати та компенсаційних виплат у повному обсязі покладається на Росію.

“Через військову агресію Російської Федерації паралізована робота цілої низки промислових галузей. І ми, як державне підприємство, бачимо у цьому рішенні вияв державницької позиції – максимально зберегти ресурси країни для забезпечення обороноздатності України”, – заявив виконувач обов’язків Голови Правління, директор АТ “ОПЗ” Віталій Деркаченко.

Проте, минулого тижня стало відомо про те, що керівництво фактично непрацюючого заводу нарахували собі аж… 7 мільйонів гривень у вигляді премій до зарплат.

26 квітня начальник районної військової адміністрації Юрій Крук зустрівся з трудовим колективом заводу та членами Наглядової ради. Він зазначив, що наказ про перерахунок коштів трьом менеджерам підприємства скасували.

За даними мера Южного Володимира Новацького, керівництво заводу розглядає питання поновлення роботи підприємства.

Нагадаємо, наглядова рада підконтрольного державі АТ “Одеський припортовий завод” (ОПЗ) на позачерговому засіданні 23 квітня вирішила відсторонити від виконання службових обов’язків в. о. голови правління та двох членів правління через виплату їм зарплат і премій сумарно на 7 млн грн.

“Члени наглядової ради одноголосно вважають неприпустимими дії менеджменту, у результаті яких підприємство в умовах браку ліквідності втрачає кошти у великому розмірі у вигляді премій топменеджменту”, – наголошується в заяві наглядової ради на сайті ОПЗ.

Раніше у ЗМІ було оприлюднено копію наказу в. о. голови правління Віталія Деркаченка, призначеного на цю посаду наглядовою радою у листопаді минулого року, від 14 березня про виплату собі за квітень-жовтень минулого року зарплати 0,75 млн грн та премії 0,37 млн грн, а членам правління – фінансовому директору Максиму Зубарєву та директору управління ризиками Олександру Сумцову – відповідно 2,02 млн грн плюс 0,97 млн грн та 2 млн грн плюс 0,97 млн грн.

Згідно з заявою наглядової ради, ані вона в цілому, ані її комітети не погоджували та не розглядали такого рішення, дізналися про нього зі ЗМІ, тому за нього несуть персональну відповідальність відповідні посадові особи товариства.

В інформації також зазначено, що на кілька звернень голови комітету наглядової ради з аудиту щодо подання звіту про рух грошових коштів у квітні менеджмент не відповів.

Ми закликаємо посадових осіб, які фактично отримали кошти, негайно повернути їх компанії”, – йдеться в заяві наглядової ради.

Крім того, наглядова рада доручила в триденний термін здійснити юридичний аналіз підписаних документів, щоб розглянути його результати на наступному засіданні наглядової ради, яке відбулося 26 квітня.

“Юридична сторона питання потребує швидкого вивчення, а щодо моральної сторони – усе зрозуміло, такі дії є неприпустимими”, – підсумовується в документі.

Довідково. ОПЗ випускає хімічну продукцію, а також здійснює перевалку хімпродукції на морський транспорт. Державі в особі ФДМ належить 99,5667% акцій ОПЗ, 0,0021% – ТОВ “Конкорд Капітал”, іншим акціонерам-фізичним особам – 0,4312%. Приватизацію ОПЗ оголошували неодноразово протягом майже 20 років, але вона так і не відбулася. У вересні минулого року виробництво на заводі зупинили через проблеми з постачанням газу, у роботі залишилася перевалка російського аміаку.

На початку квітня цього року міський голова Южного Володимир Новацький повідомив, що ОПЗ і спортивний комплекс “Олімп”, що числиться за ним, законсервовані, а їхніх працівників відправлено в безстрокові відпустки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *