Олег Хвощевський: Придністровців у війну втягує “ФСБ”, але провокація не вдасться. ВІДЕО

“Картинка загрози”, яку намагаються створити російські сили у невизнаному Придністров’ї, є не більш як провокацією, заявили в українському Головному управлінні розвідки. Нагадаємо, протягом останніх діб у сусідньому Тирасполі пролунало кілька вибухів; люди кинулись терміново евакуюватися до Молдови, Румунії та України. Насправді на території самопроголошеної республіки перебуває мізерна кількість військових, а влада і жителі “ПМР” категорично проти втягування їх у війну. Таку думку виданню СИЛА ГРОМАД висловив громадський активіст Олег Хвощевський, якому після подій 2014 року тамтешня влада заборонила в’їзд до республіки.

Олег Хвощевський – родом з Молдови, добре пам’ятає події 1992 року, коли самопроголошеній владі вдалося відділити частину території і оголосити себе новою державою. Зараз він живе і працює в Одесі, є громадським діячем, активістом, засновником “Боро журналістських правових розслідувань”.

Розповідає: за останній час у політичногому житті самопроголошеного Придністров’я багато що змінилось. На думку Хвощевського, теперішня придністровська влада в особі президента Вадима Красносельського, “не хоче ніякої Росії, ніякої війни”, навпаки, – після розгорнутого Росією повномасштабної війни проти України, там оцінили рівень загроз, які несуть бойові дії.

“Красносельський не має проросійських поглядів, він сам місцевий, з Бендер, і жодного слова поганого про Україну не сказав, але зрозуміло, що ФСБ контролює зараз там ситуацію, винудили сказати, що це нібито українська сторона задіяна у вибухах”, – прокоментував Олег Хвощевський.

На території республіки, за ствердженням активіста, дійсно, перебуває 50 “фсб-шників”, яких ще рік тому туди привіз міністр оборони РФ Шойгу. Ще чоловік 300 – російські військові з 14 гвардійської російської армії, а всі інші – місцеві, з яких половина українці, решта молдавани. Ніхто з придністровців не бажає воювати, вони масово тікають і вже виїздять цілими родинами у бік Молдови.

Тепер дивіться, як дивно виходить: навіщо там взагалі стоїть 14 армія, що вона там робить? Якщо раніше вона виконувала роль “щита”, щоб обороняти від можливих заворушень з боку Молдови, про всяк випадок, – то зараз придністровці масово тікають від війни у бік тієї ж спокійної  Молдови. Тобто від кого армія захищає, від самих себе?! Це навіть виглядає смішно”, – зауважив активіст.

На думку Олега Хвощевського, російські війська не зможуть “пробитися” до Придністров’я, де в них стоїть свій контингент військ. Адже на території Одеської області ефективно працює система протиповітряної оборони, яка і з моря, і з суші, і з повітря охороняє свої кордони. А російські вояки – ще й демотивовані.

“Через жостокі санкції проти Росії, їхні вояки з 14 армії тривалий час не отримують зарплат, адже жоден банк на території зараз не працює з Росією, а їм перераховують зарплатню на карту в рублях. Авіасполучення відрізане, хіба що автотранспортом їм кошти привезуть, і те, навряд чи будуть так ризикувати”, – резюмує наш співрозмовник.

Зараз на території невизнаної республіки проживає близько 300 тисяч жителів. Офіційними мовами є українська, російська і молдавська, проте органи влади користуються виключно російською. Між тим, з росією придністровців, крім армії, вже не пов’язує ніщо: немає спільних кордонів, економіки. Під час евакуації біженців з України багато хто знайшов прихисток і в “ПМР”, ставлення до українців тут прекрасне, незважаючи на те, що деструктивні сили всередині країни продовжують “качати” регіон. І навіть найбільш проросійськи налаштовані жителі, дізнавшись про звірства, які вчиняли росіяни в Бучі, Гостомелі, Маріуполі, змінились, бо “не хочуть воюювати”:

“Якось нещодавно збиралися зробити проросійський мітинг в Тирасполі. Прийшло 15 людей з усього Придністров’я. Їм стало соромно та й розпустили усіх, вирішили не проводити”, – сміється активіст.

Усі вони мають зрозуміти, що є свідками історичних подій, становлення великої України, яка виборює свою перемогу у війні з окупаційними російськими військами. А тому Олег Хвощевський закликав своїх земляків разом з українцями прямувати до європейського майбутнього, і боротися за демократичні цінності. Про це він сказав у своєму зверненні на сторінці у Фейсбук.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *