“Ядерної кнопки не існує”: чи може Росія застосувати нищівний удар по Україні?

Чи може світ приготуватися до застосування збоку РФ ядерної зброї, – розповів в ефірі Українського радіо експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

“Стратегічна і тактична ядерна зброя уражає або конкретний об’єкт або знищує великі площі, наприклад ціле місто. Тактична ядерна зброя в Росії є, є вона і в Сполучених Штатів — більш як по тисячі одиниць із кожної сторони у різному форматі. Але з часів “холодної війни” є політична домовленість у вигляді декларацій спочатку в СРСР і США, потім Росія за Єльцина підтвердила ці декларації, що вся тактична ядерна зброя зберігається на складах, вона не перебуває у військах”, – пояснив Їжак.

Загалом – це зброя, яка використовується не по стаціонарних цілях (бункери, міста, заводи), а на полі бою, щоб знищувати тили противника.

Він додав, що у тактичної ядерної зброї потужність вибухів менша, аніж у стратегічної, бо треба не тільки нанести удар, а ще й воювати у зоні нанесення цього удару.

Ще важлива річ, яку треба розуміти, ніякої кнопки не існує. Такого, що Путін щось натиснув і воно полетіло немає. Ядерна кнопка — це мається на увазі певна процедура наказів“, – додав експерт.

Щоб застосувати тактичну ядерну зброю, треба:

  • дістати її з централізованих складів, найближчі ці склади на Північному Кавказі до України,
  • привезти у війська
  • розробити план нападу
  • завдавати удару.

Про ядерний удар з боку РФ

З того, що зараз зрозуміло, з боку Росії йдеться про демонстративний удар, такий як був в Японії в 1945 році. Є думки в Росії, що у разі нанесення такого демонстративного удару, це зламає ворога, змусить його капітулювати без подальшої війни. Буцімто, люди будуть настільки вражені, що одразу здадуться. Але такого не станеться”, – повідомив експерт Національного інституту стратегічних досліджень.

Їжак зауважив, якщо такий демонстративний удар станеться, його побачать у радіусі кілька кілометрів.

Про історію ядерних ударів

“Навіть коли ми дивимося на фото знищених Хіросіми і Нагасакі, то ці два міста були знищені не самим ядерним ударом. Це були дерев’яні міста, які згоріли від ядерного спалаху. Спалах, який відбувається після ядерного вибуху, створює пожежу. Ці масові пожежі і знищили Хіросіму і Нагасакі. Кам’яні будівлі збереглися навіть близько до епіцентру. Це був вибух до 20 кілотонн”, – повідомив експерт.

“Якщо демонстративний удар наноситься у кілька кілотонн, то шкоди буде менше”, – пояснив Їжак.

Він також нагадав, що на території України у 1970-х роках були два ядерні вибухи. Вони були підземні і не для воєнних цілей. Тоді намагалися змістити пласти – хотіли розв’язати геологічні питання.

Про міжнародну реакцію

Коли вирішувалося питання допомоги України, коли США вже знали, що Росія планує такий напад, то вірогідність того, що Росія може застосувати ядерну зброю, була великою і були такі очікування. Західна спільнота і США готові до того, РФ може застосувати ядерну зброю”, – додав експерт.

Він зазначив, що навіть якщо це не буде удар у відповідь, то наслідки будуть величезними.

Розмови про ядерну зброю — це гра в покер, де є блеф, є справжня комбінація карт, є реакція на заяви і спостереження, хто як думає. Коли Росія із 2014 року говорила, що готова до застосування ядерної зброї, це відбувалося тому, що РФ психологічно була до цього готова. Вона цього не боялася, а решта країн боялися до цього доводити”, – резюмував експерт.

З історії навіть Ізраїль, коли стояв за крок від поразки у 6-денній війні, не застосував ядерну зброю.

Про наслідки від застосування ядерної зброї

“Кілька років тому США змінили статус своїх сил, що дозволяє відповісти таким самим демонстративним ударом на удар Росії. Можливо навіть Росія втратить право вето у Раді ООН, чи втратить право на офіційне володіння ядерною зброєю”, – зазначив Їжак.

Він переконаний, якщо Росія нанесе ядерний удар і США вдарять у відповідь, то на цьому все і закінчиться.

“Росія не наважиться на ескалацію і кінця світу не буде. Російська еліта розуміє, що навіть бункери не дають належного життя в умовах апокаліпсису. Апокаліпсис настане, якщо у світі вибухне упродовж доби одночасно кілька тисяч великих боєзарядів кожен більш як мегатонна. А коли 3-4, чи 10 боєприпасів в кілька кілотонн вибухнуть — то це не кінець світу”, – підсумував експерт.

Джерело – Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *