Обережно, гриби: одесит потрапив до реанімації, купивши консервацію на “Привозі”

В Одесі на ботулізм захворів місцевий житель, який за його словами, в обід 8 грудня скуштував консервовані домашні білі гриби, які нібито придбав на стихійному ринку біля “Привозу”. Наразі він перебуває у “Одеській міській інфекційній лікарні” – повідомили в ДУ “Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”.

За даними центру, за рік в Одеській області зареєстрували 4 випадки ботулізму. Одна людина померла. Зазвичай хворі отруювалися домашньою консервованою рибою та продуктами, які купували на стихійних ринках (в’ялена риба, консервовані гриби).

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Причиною хвороби найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно термічно оброблені та ті, які транспортували або зберігали неналежним чином. Ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 дні й більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Центр контролю та профілактики хвороб попереджає про симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківнику (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину – зазначили в пресслужбі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *