Діти-біженці з Афганістану відвідують недільну школу, одеська влада не оформлює соцвиплати

В Одесі протягом 16-ти років існує недільна культурна школа для афганців. У цей навчальний рік за парти сіли також діти, евакуйовані з Афганістану після захоплення влади терористичною організацією “Талібан”. Про це розповів президент національно-культурного об’єднання “Афганська Громада” Джанат Танай.

Недільна культурна школа афганської громади сформована на базі 84-ї загальноосвітньої школи Одеси. Її заснували на благодійних засадах представники афганської діаспори в Україні у 2005 році. За словами викладачки школи Аліє Дарвіш, освітня програма спрямована на збереження у дітей рідної культури.

“Ми тут навчаємо дітей нашим рідним мовам. Їх у нас дві – дарі та пушту. Також ми вивчаємо основи нашої релігії – ісламу. Навчаємось етики. Підготовка йде до 9 класів”, – розповіла викладачка.

Наразі тут навчаються понад 120 дітей. До окупації Афганістану влітку цього року тут було майже 70 учнів.

Після переїзду до України нам було складно і ми не розуміли, що робити. Війна також на нас вплинула негативно, але ця школа допомагає. Я добре знаю наші мови, оскільки виросла в Афганістані. Коли я переїхала сюди, мені захотілось показати свою країну з кращої сторони. Тому тепер я допомагаю молодшим дітям вчити мови”, – поділилась 16-річна Хатіра, яка у серпні переїхала до України.

Якби ми жили тут декілька років, наші умови, не дивлячись ні на що, були б кращими. Такі заняття допомагають нам захистити нашу культуру та комунікувати з іншими афганцями”, – заявив учень школи Саїд.

В Одесі у недільну школу ходять діти, яких евакуювали з підконтрольного талібам Афганістану

Після евакуації з Афганістану родині Аміра Саїда-Умаршаха обіцяли щомісячні соціальні виплати. Минуло 4 місяці, проте ніяких коштів він наразі не отримує. Тому, каже, відправити до школи він зміг лише двох дітей. Двоє старших вимушені допомагати батьку шукати гроші.

В Одесі у недільну школу ходять діти, яких евакуювали з підконтрольного талібам Афганістану

“Я їх, чесно кажучи, реєстрував у вечірній школі, втім вони не встигають, вони повинні працювати. Один я не тягну. Так само й інші сім’ї афганців, вони у таких складних умовах живуть. У багатьох немає роботи тому, що вони не знають мов”, – розказав чоловік.

Наразі більшості дітей та їхнім батькам відмовляють в отримані медичних, освітніх, банківських та інших послуг, адже їх статус біженців досі не розглянули, а особисті документи – у процесі відновлення. Про це розказав президент національно-культурного об’єднання “Афганська Громада” Джанат Танай.

В Одесі у недільну школу ходять діти, яких евакуювали з підконтрольного талібам Афганістану

Ми не дуже багато вимагаємо від української влади. Єдине, про що ми заявляємо та говоримо, стосується діяльності нашої громади – це отримати для легалізації наших людей документи. Вони усі звертались, проте у результаті отримали лише обіцянки розглянути їх статус”, – говорить Джанат Танай.

Чоловік додав, наразі 350 людей подали заяви на отримання статусу біженців. За його словами, останні 5 років цей статус ніхто не отримував. Про те, скільки загалом по Одесі біженців, президент “Афганської громади” не сказав.

Журналісти Суспільного подали офіційний запит до Державної міграційної служби. Наразі очікують на відповідь.

Нагадаємо, у серпні до Одеси прибули понад 133 біженці з Афганістану, 85 з яких – діти. До України їх евакуювали військовими літаками. Вони тимчасово проживають в афганських сім’ях Одещини, знайти прихисток допомогла афганська діаспора.

Як відомо, 1 травня 2021 року США та НАТО  почали офіційно виводити своїх військових з Афганістану. Столиця країни Кабул перейшла в режим посиленої безпеки в очікуванні реакції талібів на рішення США вивести війська з Афганістану.

З травня до серпня таліби розгорнули наступ по всій країні проти проурядових сил — переважно на сільській території. 6 серпня таліби повністю захопили місто Зеранж, що на кордоні між Афганістаном та Іраном. Місто стало першою столицею провінції, захопленою екстремістами після початку виведення американських військ із країни.

Після цього екстремісти розпочали захоплювати найбільші міста країні і вранці 15 серпня бойовики “Талібану”  почали наступ на Кабул. Згодом рух “Талібан” заявив, що вже контролює 100% території Афганістану. Проте афганський журналіст Халед Нікзад пояснив Суспільному, що таліби контролюють 32 із 34-х провінцій Афганістану.

США та низка країн ЄС почали термінову евакуацію співробітників своїх посольств в Афганістані через наступ талібів. 15 серпня в Афганістані оголосили про мирну передачу влади талібам.

Джерело – Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *