Сила струн і оркестру: Одеська музична академія запрошує на навчання. ВІДЕО

СИЛА ГРОМАД продовжує знайомити абітурієнтів з Одеською національною музичною академією ім. А.В.Нежданової. Один з найстаріших Вишів України, запрошує на навчання обдаровану молодь.

Сьогодні наша подорож – на кафедру струнних інструментів та оперно-симфонічного диригування. Своєю головною метою кафедра ставить якісну професійну підготовку студентів до реалій сьогодення.

Педагогічну практику студенти проходять на базі школи ім. П.Столярського. Оркестрові дисципліни викладають провідні фахівці національного симфонічного оркестру філармонії.

На заочному відділенні був сформований оркестр, що тепер дозволяє надати випускникам профіль «артист оркестру», введена  дисципліна “квартетний клас”. Кафедра робить все можливе, аби її випускники продовжили славні традиції одеської скрипкової школи.

З 2019 року кафедру окрестрових струнних інструментів  та оперно-симфонічного диригування очолює професор Павло КУПІН.

“У цей непростий для всіх час звітувати про якісь досягнення дуже важко, бо студенти вже півтора року не бачили сцени. Але запевняю вас, що як тільки були послаблення карантину, кожен день в академії звучатиме на концертах музика”, – переконує він.

Павло Григорович багато розповів про історію створення кафедри та й усього навчального закладу. Адже поява 1 грудня 1886 року Музичних класів в Одесі стало значною подією у культтурному житті міста. Для роботи у скрипкових класах були запрошені випускники Петербурзької консерваторії, учні Л.Ауера: К.Гаврилов, Е.Млинарський та П.Пустарнаков.

Одним з кращих педагогів-скрипалів у музичних класах був  Петро Столярський, з ім’ям  якого пов’язана найяскравіша сторінка історії одеської скрипкової школи. У 1933 році він став організатором, керівником і педагогом першої в країні музичної школи-десятирічки для обдарованих дітей, яка з часом отримала ім’я свого творця.

З відкриттям Одеської консерваторії  в 1913 р., першими професорами з класу скрипки стали два видатні чеські музиканти-Йозеф Перман і Франтішек Ступка.

У 1920 році почав викладати в консерваторії сам Столярський. У його класі вчилися талановиті учні, які стали гордістю одеської скрипкової школи – Д.Ойстрах, С.Фурер, Н.Мільштейн, М.Вайман, Б.Гольштейн, М.Гольштейн, Н.Бліндер (вчитель Ісаака Стерна), Є.Гілельс, М.Фіхтенгольц.

Особливий тріумф одеської скрипкової школи відбувся в 1937 році на Першому Міжнародному конкурсі імені  Е.Ізаї  в Брюсселі, коли всі учасники конкурсу-учні  П.С.Столярського стали лауреатами. Першу премію отримав Д.Ойстрах, 3 премію-Є.Гілельс, 4 премію-Б.Гольштейн, 6 премію – М.Фіхтенгольц.

Ім’я Давида Ойстраха стало символом скрипкового мистецтва ХХ століття.

Особливий внесок у роботу струнної кафедри вніс професор В.З. Мордкович. За 40 років він виховав величезну плеяду чудових скрипалів. Міжнародне визнання отримали такі його учні: В.Клімов, Р.Файн, С.Снітковський, Д.Шварцберг, О.Бучинська, Т.Водоп’янова.

З січня 2010 року відбулося об’єднання кафедри оркестрових струнних інструментів і кафедри оперно-симфонічного диригування в єдину кафедру. Її очолював професор Мацоян С.Г. Разом з ним на кафедрі працювали Сіпітінер Д.І., професор ЛясотаВ.В., доцент Волинов С.П., доцент Самоїле О.Г. викладач Чирка І.М.

Сьогодні на кафедрі працюють викладачі:

За фахом скрипка: доц. Водоп’яноваТ.В., доц.Притула Д.Б., Мерцалова З.П., Ергієва, Лаптева А.М., МогілевськаЛ.В., Соколов Г.Ю., Чекалюк Г.В., Савельева А.А., Мурза А.А., Марків К., Коршомна О.Ю., Кузнецова Л.І., Піскун Л., Шевченко Д..

За фахом альт: Малічкин В.Г., .Комарова І.Ю.,Базан Е.Ю., Курочкіна М.А., Семчонок Т.  ,.

За фахом віолончель: професор Купін П.Г., Дедіков М.В.

За фахом контробас: доц. Чекалюк В.В., Марченко А.В., Шахов Н.Н..

За фахом арфа: Філіпова А.

За фахом оперно-симфонічного диригування: професор Мацоян С.Г., професор Лясота В.М., доцент Волинов С.П.

Диригент симфонічного оркестру  академії – професор Мацоян С.Г.

Диригент камерного оркестру  академії –Молдаванов В.В.

Адреса:  м. Одеса вул. Новосельського, 63, (063) 746 10 25

E-mail: muse@odma.edu.ua, Сайт: http://odma.edu.ua

Приходьте до Одеської музичної академії, їй є чим поділитись з вами!

Розмову записала Наталія Михайліна:

Матеріал підготовлено на умовах партнерської співпраці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *