Одещина – у помаранчевій зоні: у 2,5 рази зросла смертність порівняно з вереснем

В Одеській області з початку жовтня різкий сплеск захворюваності коронавірусом, а для лікування хворих не вистачає лікарів. Головний санітарний лікар області Віталій Гончаров заявив, що від 10 жовтня регіон потрапив у “помаранчеву” зону.

За смертністю Одеська область – шоста в Україні. Зі слів голови департаменту охорони здоров’я Одеської ОДА Наталії Одарій-Захар’євої, зараз переважно хворіють невакциновані. Лікарням не вистачає анестезіологів і медсестер. Через це фахівців з міських пологових будинків перенаправлять на боротьбу з пандемією.

Як зазначив Віталій Гончаров, показники в області на межі. Цифри наступні: завантаженість ліжок 62,1% (критерій — понад 65%), динаміка госпіталізації — 49% (критерій — 50%).

Волонтери заявляють про відсутність в міських лікарнях вільних ліжок для важко хворих на коронавірусну інфекцію, а в мерії констатують: в опорних лікарнях міста бракує медпрацівників.

Критична ситуація і в районах Одещини. Так, про перевантаження реанімайних відділень повідомляє на своїй сторінці волонтерка Катерина Ножевнікова. Одеська область виходить в лідери за кількістю нових випадків зараження на COVID-19 за добу.

А Іван Черненко, реаніматолог Роздільнянської ЦРЛ, повідомив, що лише на ранок неділі, 10 жовтня, відділення поповнилося аж на 15 лежачих хворих одночасно.

“Несемось назустріч рекордам“, – написав він.

В області під заборону потрапили масові заходи, будь-які розважальні, спортивні, рекламні та інші збори, крім офіційних спортивних, які включені до календарного плану.

Забороняються планові госпіталізації в місцевих лікарнях, крім випадків з ризиком ускладнення вагітності та пологів, а також з онкологічними та пульмонологічними хворобами.

За словами Гончарова, показники захворюваності в області в 6 разів перевищують цільові. До критичної позначки підійшли кількість госпіталізацій і завантаженість ліжок з киснем — в кінці жовтня або на початку листопада область може чекати локдаун. У “помаранчевій” зоні вже перебуває 15 областей України.

Як зазначають в МОЗ, за весь час пандемії на Одещині:

  • захворіли 163 243 людини,
  • одужали 143 055 пацієнтів,
  • померли 3 454 громадянина.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *