Вікторія Райчева: Саратська громада проведе інвентаризацію своєї землі. ВІДЕО

Селище Сарата – адміністративний центр великої громади у Білгород-Дністровському районі. Та віднедавна тут киплять неабиякі пристрасті: багато громадян звернулись до місцевої влади з проханням виділити їм по 2 гектари землі. Адже землі з державної вже передані у комунальну власність громад. Чи можуть жителі розраховувати на 2 га, які обіцяла держава? Який шлях розвитку обирає Саратська ОТГ? Та які головні виклики, що зараз стоять перед місцевою владою?

Про це у великому інтерв’ю СИЛІ ГРОМАД розповіла голова громади Вікторія РАЙЧЕВА.

Незважаючи на те, що Держгеокадастр почав передавати землі поетапно, до місцевої ради вже звернулося близко 1 тисячі людей з проханням про виділення 2 га землі, розповіла голова громади. І це зрозуміло, – адже серед заявників є пенсіонери, яким важко жити на держвиплати, місцеві мешканці, – та й не тільки вони за законом мають право на отримання ділянки, а будь-який житель України. І навіть людина, яка є власником земельного паю, також може на це розраховувати. Але тих ресурсів, які є на сьогодні в Саратській громаді, на всіх не вистачить. Адже є чимало угод про оренду землі на 49 років. Тому депутатська команда Саратської селищної ради вирішила підійти до цього питання справедливо. І найпершим кроком стане проведення інвентаризації землі, що є на території громади.

Ми не виділяємо не тому, що не хочемо, а тому що не знаємо, скільки землі у нас є на балансі. 23 квітня у нас була сесія, на якій депутати прийняли рішення відкласти це питання до моменту проведення аудиту. Спочатку ми виділили кошти, далі брали участь у системі Прозорро, яка обрала спеціалізовану організацію для проведення аудиту. З переможцем ми уклали угоду. І з 22 червня “ТОВ-АГРО” ропочало роботу, обіцяє її завершити до 31 грудня 2021 року, але ми дуже просимо їх, щоб пришвидшити цей процес”, – повідомила пані Вікторія.

До складу Саратської ОТГ увійшли 11 населених пунктів колишнього Саратського району, 17 тисяч населення і близько 34 тисячі га сільськогосподарських земель. Крім того, новостворена громада має якось розвиватись, і шукати шляхи наповнення свого бюджету, аби далі утримувати садки, школи, медичні заклади, підтримувати благоустрій.

За нашими приблизними підрахунками, ми можемо роздати людям 2 тисячі гектарів, які є на території громади. Я буду говорити про 5 тисяч потенційних людей, які готові написати заяву, щоб отримати цю землю. Це виходить по 25 соток на людину. Це один шлях вирішення питання. А є інший шлях. Я часто беру участь у різних форумах, які стосуються розвитку громад, і наші експерти завжди кажуть, – так, добре, ви хочете роздати землю, це політично правильно для ваших виборців, проте ви маєте думати, як утримувати цю громаду далі? Бо навіть якщо говорити про ці 2 тисячі га, на які Саратська селищна рада уклала меморандум, ми отримуємо в рік 5 мільйонів гривеь. Якщо їх віддати на аукціон, це буде 10-15 мільйонів, які отримає громада. Питання дуже складне. і його потрібно виносити у суспільну площину”, – поділилась голова Саратської громади.

Більше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

До речі, у 2022 році саратці відзначатимуть 200-річний ювілей свого населеного пункту, яке було засноване ще німецькими колоністами. Про їхнє перебування на Бессарабії тут досі свідчать охайні будиночки під черепицею, колоритні вулички та величний протестантський храм у центрі селища, він колись єдиний на Бессарабії мав орган. До речі, до початку XX століття Сарата була волосним центром Акерманського повіту Бессарабської губернії.  Тож виходить, що історична справедливість відновлена: це містечко знову об’єднало навколишні населені пункти.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *